Dostupni linkovi

Kina uvela sankcije za 11 američkih državljana


Republikanski senatori Ted Cruz i Marco Rubio, protiv kojih je Kina uvela sankcije

Kina je uvela sankcije za 11 državljana Sjedinjenih Američkih Država u ponedeljak 10. avgusta kao odgovor na uvođenje sankcija SAD-a na 11 zvaničnika iz Hongkonga i Kine koji su optuženi da ograničavaju političke slobode u bivšoj britanskoj koloniji Hongkongu.

Među onima na koje se odnose sankcije su i senatori Ted Cruz, Marco Rubio, Tom Cotton, Josh Hawley i Pat Toomey te predstavnik Chris Smith, prenosi agencija Reuters.

"Kao odgovor na loše ponašanje Amerike, Kina je odlučila nametnuti sankcije pojedincima koji su se loše ponašali u vezi s Hongkongom", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Žao Lijian na redovnom brifingu za novinare u ponedjeljak, 10. avgusta.

Nije precizirao šta sankcije podrazumijevaju.

Odnosi dviju zemalja posljednjih su mjeseci naglo pogoršani zbog pitanja koja variraju od trgovine, pa sve do Hongkonga i odnosa Kine prema krizi korona virusa.

Kineske sankcije protiv 11 građana SAD-a najnovije su u sveobuhvatnoj rundi mjera između Kine i Sjedinjenih Država zbog optužbi za kršenje prava.

Sjedinjene Države u petak, 7. avgusta su uvele sankcije glavnoj izvršnoj direktorici Hongkonga Carrie Lam, kao i sadašnjim i bivšim šefovima grada. Izvršni nalog je potpisao predsjednik Donald Trump.

Sankcijama se zamrzava bilo koja američka imovina u vlasništvu i uglavnom sprečavaju Amerikance da posluju s njima.

Američki zakonodavci na koje je u ponedjeljak ciljala Kina glasni su kritičari novog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking uveo Hongkongu krajem juna, proširujući tako svoja ovštenja.

Kina je u julu najavila sankcije protiv Cruza, Rubia, Smitha i ostalih američkih zvaničnika nakon što su Sjedinjene Države kaznile visoke kineske zvaničnike zbog postupanja sa ujgurskim muslimanima u Sinđiangu.

XS
SM
MD
LG