Dostupni linkovi

Šef britanske obavještajne agencije upozorava da je kineska tehnologija 'urgentan problem'


Jeremy Fleming, šef britanske obavještajne agencije GCHQ
Jeremy Fleming, šef britanske obavještajne agencije GCHQ

Rastuća tehnološka dominacija Kine "sve je hitniji problem" za zapadne zemlje, koje moraju djelovati kako bi odbranile svoje vrijednosti i uticaj, upozorio je u 11. oktobra direktor britanske obavještajne agencije GCHQ.

U govoru odbrambenom think-tanku RUSI u Londonu, Jeremy Fleming je rekao da "tehnologija nije postala samo područje za prilike, za takmičenje i za saradnju. Ona je postala bojno polje za kontrolu, za vrijednosti i za uticaj".

Naveo je kinesku težnju za dominacijom u novim tehnologijama kao što je satelitska navigacija, sa sistemomBeiDou, i digitalnim valutama, budući da je Kina u procesu lansiranja "digitalnog juana".

Kinesko vodstvo takav napredak vidi "kao alat za sticanje prednosti kroz kontrolu tržišta, onih u njihovoj sferi uticaja. I naravno svojih građana", rekao je Fleming.

Fleming, koji je na čelu agencije za kibernetičku sigurnost od 2017., pozvao je zapadne zemlje da djeluju i ulažu u tehnologije naredne generacije.

Dok Kina postepeno širi svoj uticaj i globalno uvodi svoju tehnologiju, naročito u zemlje u razvoju, zapadne zemlje moraju biti spremne da "ponude alternativna rješenja koja su praktična, pristupačna i koja su podržana međunarodnim finansiranjem ili tržišnim ulaganjima", rekao je Fleming.

"Kina koristi sve poluge koje ima na raspolaganju da izazove međunarodni poslijeratni konsenzus o ekonomiji i tehnologiji", rekao je Fleming.

"Oni nacije vide ili kao potencijalne protivnike ili kao potencijalne države klijente kojima može da se prijeti, ili da ih se podmićuje ili prisiljava."

Peking je odbacio dijelove iz planiranog govora Fleminga koji su objavljeni u ponedjeljak, 10. oktobra uveče.

Glasnogovornica ministarstva inostranih poslova rekla je da te tvrdnje "nemaju činjeničnu osnovu".

"Kina razvija finansije i tehnologiju kako bi pomogla kineskom narodu da uživa u boljem životu. Ne cilja nikog drugog i sigurno ne predstavlja prijetnju", rekla je glasnogovornica Mao Ning. "Poticanje teorije 'kineske prijetnje' i raspirivanje opozicije i sukoba ide svima na štetu", dodala je Mao.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG