Dostupni linkovi

Kineska vojska započela vježbe oko Tajvana


Muškarac koristi lupu da pročita novinski članak koji izvještava o posjeti predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensy Pelosy Aziji, na štandu u Pekingu, u nedjelju, 31. jula 2022.
Muškarac koristi lupu da pročita novinski članak koji izvještava o posjeti predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensy Pelosy Aziji, na štandu u Pekingu, u nedjelju, 31. jula 2022.

Kina započinje svoje najveće vojne vježbe u morima oko Tajvana nakon posjete američke političarke Nancy Pelosi.

Vatrogasne vježbe su počele u 12:00 po lokalnom vremenu i trebalo je da se održe u nekoliko oblasti u krugu od 12 milja od ostrva.

Tajvan je rekao da Kina pokušava promijeniti status quo u regionu.

Vježbe su glavni odgovor Pekinga, iako je takođe blokirao trgovinu sa ostrvom.

Vježbe će se održati na prometnim plovnim putevima i uključivat će gađanje bojevom municijom dugog dometa, kaže Peking.

Tajvan kaže da to predstavlja morsku i zračnu blokadu, dok su SAD kazale da su vježbe neodgovorne i da bi mogle izmaći kontroli.

Analitičarka Bonnie Lin rekla je za BBC da će tajvanska vojska reagirati oprezno, ali i dalje postoji rizik od sukoba.

"Na primjer, ako Kina odluči letjeti avionima iznad tajvanskog zračnog prostora, postoji šansa da bi Tajvan mogao pokušati da ih presretne. I mogli bismo vidjeti sudar usred zraka, mogli bismo vidjeti mnogo različitih scenarija koji se odigravaju", rekla je.

Tajvan je rekao da je u srijedu ubacio avione kako bi upozorio kineske ratne avione, a njegova vojska je ispalila rakete kako bi otjerala neidentifikovane letjelice iznad ostrva Kinmen, koja se nalaze blizu kopna.

Nekoliko ministarstava pretrpjelo je sajber napade posljednjih dana, saopštila je tajvanska vlada.

Tajvan je također zatražio od brodova da idu različitim rutama i pregovara s Japanom i Filipinima da pronađu alternativne rute za avijaciju.

Japan je također izrazio zabrinutost Kini zbog područja obuhvaćenih vojnim vježbama, za koje kaže da se preklapaju s njegovom ekskluzivnom ekonomskom zonom (EEZ).

Kao odgovor, glasnogovornica kineske vlade Hua Chunying rekla je da Peking nije prihvatio "takozvani" Japan EEZ.

Kina je u srijedu uhapsila osumnjičenog tajvanskog separatistu u obalskoj provinciji Zhejiang zbog sumnje da je ugrozio nacionalnu sigurnost, javljaju lokalni mediji.

U međuvremenu, kineski ambasador u Francuskoj Lu Shaye rekao je za francusku TV da će se nakon "ponovnog ujedinjenja" s Tajvanom, Peking fokusirati na "preobrazovanje".

Kina je ranije koristila izraz "prevaspitavanje" da se odnosi na zatvaranje uglavnom muslimanskih manjina u svojoj sjeverozapadnoj regiji Xinjiang, gdje grupe za ljudska prava kažu da je više od milion ljudi zatvoreno.

U glavnom gradu Tajvana situacija je i dalje mirna, ali je Tajvan primoran da preusmeri ogromnu količinu vazdušnog i pomorskog saobraćaja oko zona isključenja koje je proglasio Peking.

U međuvremenu je američki avion koji može pratiti balističke projektile u letu poletio iz Japana i krenuo prema Tajvanu.

XS
SM
MD
LG