Dostupni linkovi

SAD zabrinute zbog kineskih vojnih aviona iznad Tajvana


Portparol State Departmenta Ned Price
Portparol State Departmenta Ned Price

Kineska vojska je 3. oktobra sa 16 ratnih aviona preletala iznad voda južno od Tajvana, dok su Sjedinjene Države izrazile zabrinutost zbog, kako su navele, "provokativne vojne akcije Kine" u blizini ostrva.

Tajvanske vlasti saopštile su 2. oktobra da je 38 kineskih vojnih aviona ušlo u vazdušnu odbrambenu zonu ostrva, što je najveći upad Pekinga do sada.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su avioni, uključujući bombardere sa nuklearnim kapacitetima ušli u takozvanu Identifikacionu zonu vazdušne odbrane (Adiz) u dva talasa u petak i subotu.

Ova demonstracija sile usledila je nekoliko dana pošto je Peking optužio Veliku Britaniju da je poslala ratni brod u Tajvanski prolaz sa "zlim namerama".

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Price upozorio je u saopštenju da kineska vojna aktivnost u blizini Tajvana rizikuje pogrešne proračune i potkopava regionalni mir i stabilnost.

"Pozivamo Peking da prestane sa vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan", navodi se u saopštenju i dodaje da će Sjedinjene Države, inače najveći tajvanski snabdevač oružjem, nastaviti da pomažu vladi u održavanju dovoljne sposobnosti samoodbrane.

Kina često upada u tajvansku zonu gde Peking želi da pokaže silu. Više od 500 upada je zabeleženo ove godine u odnosu na 380 prošle godine.

Kina smatra ostrvo na kome danas vlada demokratski režim kao odbeglu provinciju koja treba da se vrati u okvir Kine.

Peking jača pritiske na Tajvan od 2016. godine i izbora predsednice Tsai Ing-ven, koja odbacuje viziju Pekinga prema kojoj je ostrvo deo jedinstvene Kine.

XS
SM
MD
LG