Dostupni linkovi

Rekordan broj kineskih aviona u tajvanskoj zoni vazdušne odbrane


Borbeni avion iza kineske i tajvanske nacionalne zastave, ilustracija, april 2021. godine

Tajvanske vlasti saopštile su u subotu, 2. oktobra da je 38 kineskih vojnih aviona ušlo u vazdušnu odbrambenu zonu ostrva, što je najveći upad Pekinga do sada, javlja agencija Frans pres (AFP).

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da su avioni, uključujući bombardere sa nuklearnim kapacitetima ušli u takozvanu Identifikacionu zonu vazdušne odbrane (Adiz) u dva talasa u petak i subotu.

Ova demonstracija sile usledila je nekoliko dana pošto je Peking optužio Veliku Britaniju da je poslala ratni brod u Tajvanski prolaz sa "zlim namerama".

Prisustvo 22 lovaca, dva bombardera i jednog aviona protiv podmornica u Identifikacionoj zoni vazdušne odbrane u petak ujutro navelo je tajvanske snage da podignu svoje avione i da narede kineskim letelicama da napuste taj prostor. Noćas je druga grupa od 13 aviona ušla u zonu, što je ukupno 38 aviona, navelo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Identifikaciona zona vazdušne odbrane je oblast izvan teritorije i vazdušnog prostora zemlje ali gde se strane letelice i dalje identifikuju, prate i kontrolišu u interesu nacionalne bezbednosti. Ta zona je samoproglašena i tehnički ostaje medjunarodni vazdušni prostor, prenosi BBC.

Kina često upada u tajvansku zonu gde Peking želi da pokaže silu. Više od 500 upada je zabeleženo ove godine u odnosu na 380 prošle godine.

Kina smatra ostrvo na kome danas vlada demokratski režim kao odbeglu provinciju koja treba da se vrati u okvir Kine.

Peking jača pritiske na Tajvan od 2016. godine i izbora predsednice Tsai Ing-ven, koja odbacuje viziju Pekinga prema kojoj je ostrvo deo jedinstvene Kine.

XS
SM
MD
LG