Dostupni linkovi

UN: Kina, Rusija i Srbija nastavljaju da naoružavaju huntu u Mjanmaru


Vojska Mjanmara

Rusija, Kina i Srbija su nastavile da hunti u Mjanmaru isporučuju oružje koje je od vojnog puča u toj zemlji korišćeno za napade na civile, izjavio je u utorak, 22. februara izvestilac UN za ljudska prava u Mjanmaru Tom Endrjuz (Tom Andrews). On je pozvao na hitno sazivanje Saveta bezbednosti UN povodom situacije u Mjanmaru.

Endrjuz je rekao da bi na sastanku Saveta bezbednosti trebalo "usvojitu rezolucija koja bi u najmanju ruku zabranila transfere oružja koje vojska Mjanmara koristi da napada i ubija civile".

Mjanmar je u haosu od vojnog puča 1. februara 2021, u kome je svrgnuta civilna šefica vlade Aung San Su Ći i okončana decenija demokratske tranzicije.

U izveštaju se navode vrste i količine oružja koje je vojska koristila još 2018. godine, kada je došlo do krvavog obračuna sa muslimanskom manjinom Rohinja, zbog čega je stotine hiljada ljudi pobeglo u susedni Bangladeš, prenosi AP.

U pomenutom dokumentu je opisano nekoliko kategorija transfera oružja, a one koje je identifikovao kao „najproblematičnije“ dolaze iz Kine, Rusije i Srbije, jer se šalju od 2018. i nastavljene su nakon što je vojska preuzela vlast prošle godine.

Endrjuz je takođe pomenuo Indiju zbog transfera oružja pre puča, i jednom posle, i rekao da su tri druge zemlje — Belorusija, Pakistan i Ukrajina — poslale oružje pre vojnog udara, ali ne i posle. Dodao je da su Izrael i Južna Koreja od 2018. u Mjanmar poslali mornaričke brodove koji bi mogli da se koriste protiv civila, ali su se od tada obavezali da više neće slati oružje.

Endruz, bivši američki kongresmen, rekao je da rezolucija koju je Generalna skupština UN usvojila u junu nije imala „bilo kakav vidljiv uticaj“ na sposobnost vojske Mjanmara da napadne civile koji protestuju protiv vojnih vlasti.

Specijalni izvestioci rade sa Kancelarijom UN za ljudska prava u Ženevi na osnovu mandata koje je odobrio Savet za ljudska prava koji podržava UN, telo od 47 članova u kome su trenutno zastupljeni i Kina i Rusija.

Široko rasprostranjeni nenasilni protesti u Mjanmaru usledili su nakon vojnog preuzimanja vlasti u februaru prošle godine kojim je svrgnuta izabrana vlada Aung San Su Ći. Oružani otpor je ojačao nakon što su mirni protesti ugušeni.

Snage bezbednosti su ubile više od 1.500 civila, saopštilo je Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima.

XS
SM
MD
LG