Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kina planira da spusti sondu na nevidljivu stranu Mjeseca


Ilustrativna fotografija NASA

Kina planira da ubrza razvoj svemirske industrije i postane prva zemlja koja će oko 2018. godine svoju letjelicu malom brzinom spustiti na nevidljivu stranu Mjeseca, javlja agencija AP.

Peking nastoji i da uspješno lansira svoju prvu sondu na Mars do 2020. godine i tako istraži uzorke sa Crvene planete i Jupiterov sistem. Misija bi trebalo da omogući istraživanja o pitanjima evolucije Sunčevog sistema i potrage za vanzemaljskim životom.

"Istraživanje kosmosa, razvoj svemirske industrije i izgradnja Kine u svemirsku super silu jeste san kojem neprekidno težimo", navodi se u dokumentu vlade o politici Kine u oblasti svemirskih istraživanja u narednih pet godina.

Kina svemirski program sprovodi u mirnodopske svrhe, da bi garantovala nacionalnu bezbjednost i sprovodila naučna istraživanja, piše u bijeloj knjizi koju je danas objavila kancelarija za informisanje kineske vlade. Kina stavlja naglasak na razvoj svemirske industrije - simbol nacionalnog prestiža koji treba da doprinese ugledu zemlje u svijetu.

Agencija AP navodi da, iako se u dokumentu kineske vlade ne navodi, cilj Pekinga je možda i uspješno slanje astronauta na Mesec. Kineski astronauti su u novembru, poslije mjesec dana provedenih na svemirskoj stanici, završili najdužu kinesku ekspediciju u kosmosu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG