Dostupni linkovi

SAD uvode kaznene mere za uvoz robe iz Kine


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je memorandum o uvođenju tarifa do 60 milijardi dolara na uvoz robe iz Kine, ali njegov potez je daleko od pretnje koja bi mogla da izazove globalni trgovinski rat, ocenjuje Rojters.

Pomenutih 60 milijardi dolara je kompenzacija za kinesku dobit koja potiče od nefer trgovinske prakse, rekao je jedan zvaničnik Bele kuće.

SAD će uvesti kaznene mere tek nakon perioda konsultacije, što će omogućiti lobistima i zakonodavcima da ublaže predloženu listu od 1.300 proizvoda.

Predsednik će "zadužiti predstavnika Službe za trgovinu da objavi listu proizvoda i taksi koje želi da uvede u roku od 15 dana od potpisivanja memoranduma", rekao je direktor Ekonomskog saveta Everet Ajzenštat.

Kina će imati prostor da reaguje na Trampov potez, smanjujući rizik od drastičnih uzvratnih mera. Predsednik je na početku rekao pomirljivo da "doživljavam ih kao prijatelje", doduše optužujući Kinu za "nelojalnu konkurenciju" i krađu intelektualne svojine.

"Razgovaramo sa Kinom i usred smo pregovora", kazao je Tramp dodajući da je gubitak radnih mesta u SAD zbog nefer trgovine jedan od glavnih razloga zašto je izabran 2016.

Američki deficit u trgovini sa Kinom je dostigao 375 milijardi dolara i, po rečima Trampa, "izmakao je kontroli".

Kina je pre dva dana pozvala SAD da "budu racionalne" da bi se izbegao "trgovinski rat", istovremeno obećavši "strogu zaštitu intelektualne svojine" stranih firmi, budući da Vašington preti Kini teškim sankcijama zbog manjkavosti te njene zaštite.

Vašington će takođe pokrenuti postupak preko Svetske trgovinske organizacije (STO) postupak protiv Kine zbog navoda o krađi intelektualne svojine. SAD imaju mnogo primedbi na rad STO ali može ponuditi rešenje kako bi se izbegao trgovinski rat.

U trgovinskim ratovima nema pobednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Vrednost akcija na svetskim berzama je pala, u SAD za oko 2 odsto na početku trgovanja u očekivanju drastičnijih mera Trampove administracije, ali su se kasnije delimično oporavile.

XS
SM
MD
LG