Dostupni linkovi

Kina imenovala novog zvaničnika u Sinđijangu


Kineski predsednik Si Đindping sa lokalnom decom u okrugu Shule u kineskoj pokrajini Sinđijang

Peking je imenovao novog zvaničnika na čelu oblasti Sinđijang (Xinjiang) da zameni Čen Kuanguoa, koji se nalazi na američkoj crnoj listi, u trenutku kada zbog ophodjenja kineskih vlasti prema Ujgurima rastu tenzije između Kine i Zapada.

Severozapadna oblast Sinđijang dugo je bila pogođena napadima, koje kineske vlasti pripisuju "separatistima ili ujgurskim ekstremistima". Od tada je region pod drakonskim nadzorom centralnih vlasti u Pekingu.

Bivši vojnik Čen Kuangu bio je od avgusta 2016. najviši komunistički zvaničnik u tom regionu. Posle njegovog dolaska pojavile su se informacije o postojanju kampova za prevaspitavanje u toj oblasti za koje je Peking prvo negirao da postoje.

Čen Kuanguo (66) više nije na svojim funkcijama, objavila je juče zvanična novinska agencija Sinhua, ne navodeći razlog za tu smenu ni šta će dalje Čen raditi.

Na čelo Sinđijanga sada je postavljen Ma Singrui, dosadašnji šef južne provincije Guangodng, čiji glavni grad je Kanton.

Objava je data nekoliko dana pošto je Vašington uveo nove sankcije kineskim kompanijama zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u Sinđijangu. Zbog toga je Amerika 2020. godine uvela sankcije bivšem vođi te oblasti Čen Kuanguou.

Prema udruženjima za odbranu ljudskih prava, više od milion ljudi u Sinđijangu su sada zatvoreni ili su bili zatvoreni u centrima za političko prevaspitavanje. Peking osporava taj broj i govori o "centrima za profesionalnu obuku" namenjenim da polaznike udalji od radikalizacije.

Pre nego što je bio postavljen za šefa oblasti Sinđijang, Čen Kuanguo bio je na istom položaju sekretara Kineske komunističke partije u Tibetu između 2011 i 2016. godine.

On se tu istakao ponovnim "uspostavljanjem reda" posle demonstracija i serije samospaljivanja budističkih sveštenika.

Čen Kuanguo je 2017. godine postao član Politbiroa Komunističke partije Kine, tela od 25 članova koje upravlja Kinom, što se naširoko smatralo da je unapređenje koje je dobio kao nagradu za ponovno uspostavljanje stabilnosti u Sinđijangu.

XS
SM
MD
LG