Dostupni linkovi

Kina traži od članica UN-a da ne budu na sastanku o Ujgurima


Protest u Istanbulu zbog represije nad Ujgurima (1. oktobar 2019.)

Kina je zatražila od članica UN-a da iduće sedmice ne prisustvuju virtuelnom sastanku koji, povodom represije prema Ujgurima u kineskom regionu Sinđijang, organizuju Njemačka, SAD i Velika Britanija.

"To je politički motivisan događaj. Zahtijevamo da vaša misija ne prisustvuje ovom antikineskom događaju", navodi se u noti koju je poslala kineska misija u UN, a u koju je uvid imala agencija Reuters.

Kina optužuje organizatore događaja, među kojima je nekoliko evropskih država uz Australiju i Kanadu, da koriste "pitanja ljudskih prava kao političko oruđe da se miješaju u unutrašnja pitanja Kine poput Sinđijanga, da bi stvarali podjele i nemire, te omeli razvoj te zemlje".

U noti se naglašava da su "opsednuti izazivanjem sukoba sa Kinom te da provokativni događaj može dovesti do dodatnih sporova".

Ambasadori SAD-a, Njemačke i Velike Britanije treba da govore na virtuelnom susretu UN-a sredinom naredne sedmice uz direktora organizacije Human Rights Watch Kennetha Rotha i generalnu sekretarku Amnesty International Agnes Callamard.

Sankcije Zapada, koje su 22. marta nametnule Sjedinjene Države, Evropska unija, Velika Britanija i Kanada, predstavljaju prvu koordinisanu akciju protiv Pekinga otkako je Joe Biden preuzeo dužnost američkog predsjednika u januaru 2021.

Aktivisti i stručnjaci za ljudska prava UN-a kažu da je najmanje milion pripadnika muslimanske manjine Ujguri zatvoreno u kineskim kampovima.

Peking je u početku negirao postojanje kampova. Ali, suočen sa dokazima, sada tvrdi da su kampovi zapravo objekti za "prevaspitavanje", odnosno "preškolovavanje", te da se koriste za borbu protiv terorizma.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG