Dostupni linkovi

Kina uvela sankcije za četvoro zvaničnika SAD


Zamjenik predsjednice Komisije američke vlade za međunarodne vjerske slobode Nury Turkel je takođe na listi sankcija Kine, Norveška, maj 2019. godine

Kina je u utorak, 21. novembra, objavila sankcije četvorici članova Komisije američke vlade za međunarodne vjerske slobode u znak odmazde za kazne nametnute kineskim dužnosnicima zbog pritužbi na zlostavljanja u sjeverozapadnoj regiji Xinjiang te zemlje.

Kako piše agencija Asošijejted pres (AP), sankcije doprinose rastućoj napetosti oko Xinjianga.

Washington je zabranio uvoz iz regije koji bi se mogao obavljati prisilnim radom, dok aktivisti pozivaju na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu u februaru.

Kina je odbacila optužbe za zloupotrebe i ranije je uzvratila objavljivanjem poziva na bojkot stranih marki obuće i odjeće.

Predsjednici i trojici članova američkog vijeća zabranjena je posjeta kontinentalnoj Kini, Hong Kongu i Makau, a sva imovina koju imaju u zemlji biće zamrznuta, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian.

Zhao je objavio da mjere važe protiv predsjednice Nadine Maenze, zamjenika predsjednice Nurija Turkela i članova Anurime Bhargave i Jamesa Carra.

AP navodi na portparol ministarstva nije dao naznake o tome da li njih četvoro imaju imovinu u Kini.

Kina je najavila odgovor nakon što je američko Ministarstvo finansija 10. decembra objavilo sankcije dvojici zvaničnika optuženih za umiješanost u represiju nad Ujgurima i drugim većinom muslimanskim manjinama u Xinjiangu.

Peking je optužen za masovna zatvaranja, prisilne abortuse i druge oblike nasilja.

Ministarstvo finansija SAD je ciljalo na Shohrata Zakira, predsjednika regionalne vlade od 2018. do početka ove godine, i Erkena Tuniyaza, koji je sada na toj poziciji, a prethodno je bio zamjenik predsjednika.

"Sjedinjene Države bi trebale povući takozvane sankcije i prestati se miješati u pitanja Xinjianga i unutrašnja pitanja Kine", rekao je Zhao i dodao da će odgovor Kine biti u skladu sa razvojem situacije.

SAD su uvele u četvrtak, 16. decembra, sankcije nekolicini kineskih biotehnoloških i nadzornih firmi, koje se fokusiraju na korišćenje biotehnologije za podršku vojsci. Njima je ograničena mogućnost izvoza.

Ministarstvo finansija SAD je u međuvremenu dodalo osam kineskih tehnoloških firmi, uključujući proizvođača dronova DJI Technologi Co Ltd, na crnu listu.

Bijela kuća je prošle nedelje objavila da će organizovati diplomatski bojkot predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, navodeći kao razlog „nevjerovatna kineska kršenja ljudskih prava i svirepost u Xinjiangu“.

XS
SM
MD
LG