Dostupni linkovi

Kina najavila zatvaranje Šangaja zbog porasta broja zaraženih


Testiranje na korona virus u Šangaju, Reuters
Testiranje na korona virus u Šangaju, Reuters

Kina je objavila najopsežniji "lockdown" u gradu Šangaju, otkako je počela epidemija korona virusa prije više od dvije godine.

Šangaj će biti zatvoren u dvije faze, tokom devet dana, dok vlasti budu provodile testiranje na korona virus.

Ovo važno financijsko središte bori se s novim valom zaraza gotovo mjesec dana, iako broj slučajeva, prema nekim međunarodnim standardima, nije veliki.

Vlasti su se do sada odupirale zatvaranju grada s oko 25 miliona stanovnika, kako bi izbjegle destabilizaciju ekonomije.

No nakon što je Šangaj u subotu zabilježen najveći dnevni broj slučajeva od početka pandemije, čini se da su vlasti promijenile smjer, piše BBC.

Zabrana kretanja bit će uvredena u dvije faze, pri čemu će istočna strana grada biti pod restrikcijama od 28. marta do 1. aprila, a zapadna od 1. do 5. aprila.

Javni prijevoz bit će obustavljen, a kompanije i tvornice moraju stopirati rad ili raditi na daljinu, saopćile su vlasti.

Gradska uprava objavilo je upute, tražeći od građana "da podrže, razumiju i surađuje u prevenciji i kontroli epidemije".

Nedavni porast broja slučajeva u Kini, iako mali u usporedbi s pojedinim zemljama, značajan je izazov za kinesku strategiju "nultog covida", koja podrazumijeva brza zatvaranja i agresivna ograničenja kako bi bila obuzdana bilo kakvu epidemiju.

Ova politika izdvaja Kinu od većine drugih zemalja koje pokušavaju živjeti s virusom.

No, povećana prenosivost i blaža priroda varijante Omicron doveli su u pitanje da li je trenutna strategija dugoročno održiva.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija izvijestila je u nedjelju, 27. marta, o više od 4.500 novih slučajeva zaraze u zemlji.

XS
SM
MD
LG