Dostupni linkovi

Kina pojačala korona mere na severoistoku zemlje


Šangaj, arhivska fotografija, januar 2021.
Šangaj, arhivska fotografija, januar 2021.

Kina je objavila da jača mere zaključavanja u provniciji Džilin, koja se graniči sa Severnom Korejom i Rusijom, posle skoka broja zaraženih korona virusom u toj oblasti.

Kina, gde je korona virus prvi put detektovan krajem 2019. godine, u velikoj meri uspela je da iskoreni epidemiju uz stroge mere zaključavanja od početka 2020. godine, međutim omikron soj je poslednjih meseci izazvao brojna žarišta zaraze u zemlji.

Kina je 20. marta zabeležila 4.053 nova slučaja zaraze, od kojih je dve trećine u provinciji Džilin.

Da bi zaustavile širenje virusa vlasti grada Džilina saopštile su da uvode strogo zaključavanje za svojih 4,5 miliona stanovnika.

Od ponoći u ponedeljak, 21. marta, i naredna tri dana, stanovnici Džilina ne mogu da napuste svoje mesto boravka ni svoje stanove.

Grad Čangčun, gde je uvedeno zaključavanje početkom meseca, je takođe objavio da zaoštrava mere na tri dana.

Od početka zaključavanja 11. marta devet miliona stanovnika Čangčuna moglo je da izlazi iz svojih kuća svaki drugi dan da nabavi namirnice.

Nove mere su uvedene u trenuku kada je Kina zabeležila prva dva smrtna slučaja vezana za COVID-19, posle više od godinu dana.

Desetine miliona ljudi su sada pod merama zaključavanja širom zemlje i vlasti se trude da oslobode bolničke krevete, strahujući da će epidemija izvršiti pritisak na zdravstveni sistem.

Provincija Džilin koja je prijavila hiljade slučajeva prošle nedelje izgradila je osam privremenih bolnica i dva centra za karantin da upravlja epidemijom.

XS
SM
MD
LG