Dostupni linkovi

Uoči sastanka ministara G-20, Kina kritikuje SAD i NATO


Kineske nacionalne zastave, Hong Kong, 9. februara 2021.

Nekoliko dana uoči sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia, iz Pekinga stižu oštre kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i NATO.

Povod je izjava Blinkena sa prošlonedeljnog samita NATO-a u Španiji, gdje je američki državni sekretar optužio Kinu da „nastoji da potkopa međunarodni poredak zasnovan na pravilima“.

Komentarišući Blinkenov istup, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, Džao Liđijan (Zhao Lijian) je 8. jula izjavio da je „takozvani međunarodni poredak zasnovan na pravilima zapravo porodično pravilo koje je napravila šačica zemalja da bi služila interesima SAD“.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan

Vašington „poštuje međunarodna pravila samo onako kako smatra prikladnim“, rekao je on, dodajući da se NATO „mora odreći svoje slijepe vjere u vojnu moć“.

U svom komentaru na dnevnom brifingu, Liđijan je rekao da SAD „blisko sarađuju sa NATO-om kako bi pojačale konkurenciju sa Kinom i podstakle grupnu konfrontaciju“.

„Istorija NATO-a je stvaranje sukoba i vođenje ratova i ubijanju nevinih civila, čak i danas“, rekao je Liđijan.

Odnosima SAD i Kine dominiraju sporovi oko pitanja trgovine, ljudskih prava , statusa Tajvana i teritorijalnih pretenzija Pekinga u Južnom kineskom moru.

U međuvremenu, Kina je odbila da osudi četvoromjesečni rat Rusije protiv Ukrajine, kritikovala je sankcije koje su protiv Moskve uvele članice NATO-a i optužila Vašington i njegove saveznike za izazivanje sukoba.

Rusija i Kina su ojačale političke, ekonomske i vojne veze, a istovremeno su uskladile svoju spoljnu politiku da se suprotstave uticaju liberalnih demokratija.

Nekoliko sedmica pre invazije Rusije u februaru, kineski lider Si Đinping ugostio je ruskog kolegu Vladimira Putina na sastanku na kojem su obećali partnerstvo koje „nema granica“.

XS
SM
MD
LG