Dostupni linkovi

SAD zabranile kompanijama izgradnju fabrika u Kini na 10 godina


Globalna nestašica mikročipova usporila je proizvodnju u industriji naprednih tehnologija.
Globalna nestašica mikročipova usporila je proizvodnju u industriji naprednih tehnologija.

Američke kompanije koje primaju federalne fondove neće moći da grade fabrike "napredne tehnologije" u Kini narednih 10 godina, navela je Bidenova administracija.

Ove smjernice su objavljene kako dio plana od 50 milijardi dolara koji cilja na izgradnju lokalne industrije poluprovodnika.

Smjernice američke administracije dolaze u trenutku kada kada poslovne grupe traže više podrške vlade u naporima da se smanji oslanjanje na Kinu u ovoj industriji.

Suočeni su sa globalnom nestašicom mikročipova koja je usporila proizvodnju.

"Implementiraćemo zaštitne ograde kako bismo osigurali da oni koji primaju CHIPS sredstva ne mogu da ugroze nacionalnu sigurnost. Nije im dopušteno da koriste ovaj novac za ulaganje u Kini, ne mogu da razvijaju vrhunske tehnologije u Kini na period od deset godina", prema američkoj ministrici trgovine Gini Raimondo, objašnjavajući američki Zakon o čipovima i nauci.

"Kompanije koje dobiju novac mogu samo proširiti svoje postojeće fabrike u Kini kako bi služile kineskom tržištu."

Sjedinjene Američke Države i Kina nalaze se u dugotrajnom sporu oko trgovine i tehnologije.

U avgustu je američki predsjednik Joe Biden potpisao zakon kojim se izdvaja 280 milijardi dolara za visokotehnološku proizvodnju i naučna istraživanja, zbog straha da SAD gubi svoju tehnološku prednost u korist Kine.

Ulaganja uključuju poreske olakšice za kompanije koje grade pogone za proizvodnju čipova za računare u SAD.

SAD trenutno proizvodi otprilike 10 posto globalne ponude poluprovodnika, koji su ključni za sve, od automobila do mobilnih telefona, što je pad od gotovo 40 posto od 1990. godine.

Kineska ambasada u Washingtonu usprotivila se prijedlogu zakona o poluprovodnicima, nazivajući ga podsjećanjem na "mentalitet hladnog rata".

Paraliza auto giganata zbog čipova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00
Izvor: BBC
XS
SM
MD
LG