Dostupni linkovi

Kina kritikuje SAD zbog porasta tenzija u južnom Pacifiku



Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin

Kina je kritikovala govor američkog državnog sekretara Entonija (Antony) Blinkena koji se fokusirao na odnose između dve najveće svetske ekonomske sile, rekavši da SAD nastoje da omalovaže reputaciju Pekinga.

U svom obraćanju 26. maja, Blinken je rekao da administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) želi da povede međunarodni blok koji se protivi invaziji Rusije na Ukrajinu u širu koaliciju kako bi se suprotstavila onome što vidi kao ozbiljniju, dugoročnu pretnju globalnom poretku od Kine.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin (Wang Wenbin) odgovorio je da SAD "u suštini šire dezinformacije" i "blate kinesku unutrašnju i spoljnu politiku".

Cilj Blinkenovog govora je bio da „obuzda i suzbije razvoj Kine i održi hegemoniju SAD“, rekao je Vang. "Snažno žalimo i odbacujemo ovo."

"Što se tiče međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima za koji se zalažu SAD, svi ljudi mogu da uvide da oni nisu ništa drugo do pravila koja su formulisale SAD i nekoliko drugih zemalja u cilju održavanja međunarodnog poretka kojim dominiraju SAD", dodao je Vang.

Blinken je u svom govoru u Vašingtonu izneo pristup sa tri stuba za administraciju kako bi usmerila svoje resurse i saveznike u odvraćanju kineskog uticaja širom sveta.

Ulaganje u domaću američku infrastrukturu i tehnologiju uz pojačane diplomatske kontakte s potencijalno ranjivim zemljama među ključnim su elementima politike, rekao je Blinken.

Rekao je da SAD ne nastoje da promene kineski politički sistem, već će "oblikovati strateško okruženje oko Pekinga kako bi unapredili našu viziju otvorenog i uključivog međunarodnog sistema".

Kina je odbila da osudi rusku invaziju na Ukrajinu ili čak da je opiše na taj način, u znak poštovanja prema Moskvi.

Povećala je svoje pretnje Tajvanu i proširila svoje vojno prisustvo u Južnom kineskom moru, dok je ministra spoljnih poslova Vang Jia poslala u misiju u južni Pacifik sa sveobuhvatnim bezbednosnim predlogom koji, čak i ako bi bio samo delimično realizovan, mogao Kini da pruži prisustvo mnogo bliže Havajima, Australiji i Novom Zelandu, i na pragu strateške američke teritorije Guam, podseća AP.

XS
SM
MD
LG