Dostupni linkovi

Kineski ministar spoljnih poslova u poseti Kiribatima


Kineski ministar spoljnih poslova Van Ji
Kineski ministar spoljnih poslova Van Ji

Kineski ministar spoljnih poslova stigao je u posetu udaljenoj pacifičkoj državi Kiribati u okviru pacifičke turneje za koju se Peking nada da će postaviti teren za regionalni trgovinski i bezbednosni pakt.

Planirana četvoročasovna poseta Vang Jia (Wang Yi) druga je stanica na njegovoj turneji od osam zemalja koja dolazi usred sve veće zabrinutosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika oko vojnih i finansijskih ambicija Pekinga u regionu južnog Pacifika, javlja AP.

Kiribati je ove godine zatvorio svoje granice dok pokušava da zaustavi izbijanje COVID-19. Ali je vlada napravila redak izuzetak da dozvoli Vangu i njegovoj 20-članoj delegaciji da uđu u zemlju kako bi direktno razgovarali.

Međutim, Rojters javlja da je većina članova kineske delegacije ostala na aerodromu, zbog COVID ograničenja.

Vang se sastao sa svojim kolegom i predsednikom Kiribatija, Taneti Maamau, radi razgovora o ribarstvu, obrazovanju i zdravstvu.

Kiribati je bio fokusiran na trgovinske i turističke mogućnosti sa Kinom i nije bio zainteresovan za bezbednosni aranžman, naveo je za Rojters zvaničnik Kiribatija, koji nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima.

Zvaničnik je rekao da kontroverzni plan za ponovno otvaranje zaštićene morske zone za ribolov i nadogradnju piste nisu među sporazumima koji treba da budu potpisani.

U Kiribatiju je tema budućnost zaštićenog područja ostrva Feniks, deo okeana veličine Kalifornije koji je proglašen za svetsku baštinu Uneska.

U novembru je predsednik Kiribatija Taneti Maamau najavio da vlada planira da ukine zabranu komercijalnog ribolova koja je bila na snazi od 2015. godine i da počne sa održivim ribolovom u tom području.

Ana Pouls (Anna Powles), viši predavač bezbednosnih studija na novozelandskom univerzitetu Massey, rekla je da očekuje da će biti nekih sporazuma o ribarstvu između Kine i Kiribatija koji će proizaći iz Vangove posete.

Ona je rekla, kako prenosi AP, da je Kina, koja već dominira ribolovom u regionu, ponudila nadogradnju aerodromske piste i nasipa na ostrvima Feniks.

Kiribati imaju 120.000 stanovnika raspoređenih na 33 ostrva.

Pre Kiribatija kineski ministar spoljnih poslova i njegova delegacija posetili su Solomonska Ostrva.

Solomonska Ostrva su nedavno potpisala bezbednosni pakt sa Kinom uprkos prigovorima Australije, Sjedinjenih Država, Japana i Novog Zelanda, koji strahuju da bi to moglo da obezbedi Kini vojno prisustvo u regionu.

Fidži se 27. maja pridružio Indo-pacifičkom ekonomskom okviru (IPEF) predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden), što ga čini prvom pacifičkom ostrvskom zemljom u planu koji je deo napora SAD da se potisne rastući regionalni uticaj Kine.

Bela kuća je pozdravila pridruživanje Fidžija.

"Ujedinjeni smo u našoj posvećenosti slobodnom, otvorenom i prosperitetnom indo-pacifičkom regionu", naveo je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan (Jake Sullivan) saopštenju.

Bajden je nedavno u Tokiju učestvovao na sastanku Kvada (Quad), bezbednosne grupe koja uključuje SAD, Japan, Australiju i Indiju, gde je predstavio svoju prvu ekonomsku inicijativu za region – Indopacifički ekonomski okvir (IPEF).

Na pitanje o pristupanju Fidžija u IPEF, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin (Wang Wenbin) rekao je novinarima u Pekingu da azijski Pacifik "ne bi trebalo da postane geopolitička šahovska tabla".

Portparol ministarstva spoljnih poslova rekao je da će Kina pomoći ostrvskim zemljama Pacifika da razviju svoje ekonomije.

XS
SM
MD
LG