Dostupni linkovi

Obim trgovine Kine i Rusije na najvišem nivu od početka invazije na Ukrajinu


Ruske lutske babuške sa likovima koneskog i ruskog predsednika, Si Đinpinga i Vladimira Putina, Moskva, mart 2023.
Ruske lutske babuške sa likovima koneskog i ruskog predsednika, Si Đinpinga i Vladimira Putina, Moskva, mart 2023.

Obim trgovine između Kine i Rusije u maju dostigao je najviši nivo od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Prema podacima koje je u sredu, 7. juna objavila kineska carina, dve susedne zemlje su prošlog meseca ostvarile trgovinu od 20,5 milijardi dolara (19,2 milijarde evra).

Kineski uvoz iz Rusije iznosio je 11,3 milijarde dolara.

Rastuća globalna inflacija, pretnja recesije negde drugde i geopolitičke tenzije sa Sjedinjenim Državama oslabili su tražnju za kineskim proizvodima.

Ali kineska trgovina sa Rusijom je sprečila inače loš trend za Peking.


Kina je najveći trgovinski partner Rusije, a trgovina između njih je prošle godine dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, prema podacima kineske carine.

Tokom samita u martu, kineski predsednik Si Đinping i ruski lider Vladimir Putin obećali su da će povećati trgovinu na 200 milijardi dolara 2023. godine pošto su pozdravili svoje partnerstvo "bez granica“, podseća agencija Frans pres (AFP).

Isporuka ruske energije Kini trebalo bi da poraste za 40 odsto ove godine, rekao je prošlog meseca potpredsednik vlade Rusije Aleksandar Novak.

Peking kaže da je neutralna strana u ratu u Ukrajini, ali su ga zapadne zemlje kritikovale zbog odbijanja da osudi Moskvu i zbog njenog bliskog strateškog partnerstva sa Rusijom.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Podaci u sredu takođe pokazuju da je izvoz u Rusiju u maju porastao za 75,6 odsto, što je najveća stopa od kada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu, čak i kada je trgovina sa većinom glavnih evropskih tržišta i Sjedinjenim Državama pala.

Podaci su u širem smislu istakli slabosti u ekonomiji broj dva u svetu, pri čemu se proizvodna aktivnost smanjuje u maju drugi mesec zaredom, ocenjuje AFP.

Sektor nekretnina, koji zajedno sa građevinarstvom čini oko četvrtinu kineskog BDP-a, doživeo je "najgori pad ikada" prošle godine, prema ekonomskoj konsultantskoj kompaniji Gavekal-Dragonomics sa sedištem u Pekingu.

Ruski premijer Mihail Mišustin tokom posete Pekingu u sredu, 24. maja, potpisao je niz sporazuma s Kinom.

Među memorandumima o razumevanju koji su potpisani tokom Mišutsinove posete Pekingu su sporazumi o produbljivanju investicione saradnje u oblasti trgovinskih usluga, o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu i o saradnji u sportu.

XS
SM
MD
LG