Dostupni linkovi

Ekonomski pad i insistiranje na strogim merama uz tenzije u kineskom vrhu


Kineski predsednik Si Đinping (levo) i premijer Li Kećiang na ceremoniji otvaranja Nacionalnog narodnog kongresa, 5. mart 2021.
Kineski predsednik Si Đinping (levo) i premijer Li Kećiang na ceremoniji otvaranja Nacionalnog narodnog kongresa, 5. mart 2021.

Kineski premijer Li Kećiang izneo je oštro upozorenje o slabljenju ekonomskog rasta Kine usled strogih mera u borbi protiv korona virusa, nasuprot predsedniku Si Đinpingu koji insistira na politici 'nultog COVID-a'. Različiti nastupi podgrejali su spekulacije o tenzijama, pa čak i borbi za moć među najvišim kineskim liderima, pišu svetski mediji.

Poziv premijera

Kineski premijer rekao je da bi druga po veličini svetska ekonomija možda mogla da ima problema da zabeleži pozitivan rast u ovom tromesečju i pozvao zvaničnike da pomognu kompanijama da obnove proizvodnju posle zatvaranja zbog COVID-19, ističe Fajnenšl tajms (The Financial Times).

Lijev govor desetinama hiljada zvaničnika na internom video sastanku 25. maja naglašava poteškoće koje će administracija predsednika Sija imati u ostvarivanju ciljanog rasta za ovu godinu od 5,5 odsto, dok se istovremeno bori sa širenjem omikron soja.

Poslednji put kada je kineski rast bio negativan bilo je kada je proizvodnja pala za 6,9 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2020. pošto je pandemija korona virusa okončala eru neprekidnog rasta u trajanju od više od 30 godina.

Sijeva sporna politika 'nultog COVID-a' dovela je do zaustavljanja poslovnih aktivnosti u Šangaju, najvećem kineskom gradu, kao i delovima Pekinga i desetinama manjih gradova.

Li je ukazao da je da je nezaposlenost među mladima od 16 do 24 godine dostigla istorijski maksimum od 18,2 odsto, dok je stopa nezaposlenosti za migrantske radnike takođe naglo porasla.

Sažeta verzija premijerovih komentara, uključujući njegov poziv da se dođe do "razumnog rasta", objavljena je u glavnim vestima kineske državne televizije. Ipak, prema transkriptu govora, ukazuje britanski list, Li nije spomenuo Sijevu strategiju nula kovida, mada je ponovio značaj prevencije.

Manji značaj privrednog rasta

Li je na sastanku s hiljadama predstavnika lokalnih vlasti izneo dosad svoje najoštrije upozorenje o ekonomiji koja je pod velikim pritiskom širenja korona virusa i zatvaranja, sugerišući da je ciljani rast sve dalji, ukazuje Blumberg (Bloomberg).

Kineski premijer je rekao da je ekonomija zemlje u nekim aspektima lošija nego 2020. godine kada je izbila pandemija i pozvao na ulaganje većih napora za smanjenje stope nezaposlenosti.

Lijeva upozorenja nadovezuju se na očekivanja da bi Peking mogao da prizna da će rast bruto domaćeg proizvoda biti daleko od ciljanog dok se fokusira na COVID-19 kroz stroge kontrole. Ekonomisti koje je anketirao Blumberg predviđaju da će kineska privreda ove godine imati rast od 4,5 odsto, što je znatno ispod vladinog cilja od oko 5,5 odsto.

Najnoviji zvanični podaci pokazuju smanjenje industrijske proizvodnje prvi put od 2020, kao i skok stope nezaposlenosti na 6,1 odsto u aprilu, što je blizu rekorda.

Sastanak 25. maja bio je poslednji u nizu Lijevih poziva da se podrži rast, koji je od marta bio pod ogromnim pritiskom zbog širenja korona virusa i posvećenosti predsednika Sija politici nula kovida, koja zahteva striktna ograničenja aktivnosti tamo gde se pojave zaraženi slučajevi. Li je nagovestio da će Kina pokušati da smanji ekonomski uticaj stroge kontrole korona virusa, ne precizirajući kako će to da uradi.

Peking dosad nikada nije priznao da je promašio ciljani godišnji rasta s velikom razlikom otkako je počeo da postavlja takve ciljeve pre više od tri decenije, uz samo jedan mali promašaj 1998. Kineski zvaničnici takođe umanjuju značaj rasta u prilog drugih prioriteta kao što su nacionalna bezbednost i kontrola finansijskih rizika, tako da neostvarivanje cilja možda neće biti veliki politički rizik za Sija koji će na jesen na kongresu Komunističke partije tražiti treći mandat na mestu lidera. Si je prošle godine napisao u ključnom dokumentu Komunističke partije da rast BDP-a više ne bi trebalo da bude "jedini kriterijum uspeha".

Dva glasa

Kada su dva najviša kineska lidera pokušala da uvere sve nezadovoljnije strane biznismene zbog strogih mera kontrole korona virusa prošle nedelje, činilo se da kinesko rukovodstvo govori u dva glasa, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Si je 18. maja u video obraćanju govorio o ekonomskim izazovima s kojima se svet suočava zbog pandemije, ali je malo pominjao ekonomski pad Kine koji je pogoršan strogim merama u borbu protiv pandemije. Dan kasnije, Li je u ličnom obraćanju delovao iskrenije i pomirljivije, s fokusom uglavnom na kinesku situaciju.

U razgovoru s grupom predstavnika američkih, evropskih i azijskih multinacionalnih kompanija koje posluju u Kini, Li je rekao da je Kina "posvećena uspostavljanju ravnoteže" između oživljavanja ekonomije i obuzdavanja ponovnog širenja COVID-19, rekle su osobe koje su prisustvovale sastanku u Pekingu.

Bilo je primetno, rekli su neki učesnici, da Li nije branio Sijevu strategiju nula kovida, što je razlika u odnosu na ranije sastanke kineskih zvaničnika s stranim biznismenima. Umesto toga, kao odgovor na preporuku biznismena da Kina vakciniše više svog stanovništva, posebno starijih, Li je rekao, prema rečima učesnika: "Čujem vašu poruku o vakcinama i proširićemo pokrivenost vakcinama".

Li u izjavama nije otvoreno osporio Sijev pristup pandemiji, ali su njegovi komentari razotkrili ono što vladini zvaničnici i politički savetnici opisuju kao tinjajuće tenzije među najvišim zvaničnicima Komunističke partije zbog Sijeve posvećenosti strategiji nula kovida. Takođe, dodaje Volstrit džurnal, nije jasno da li bi premijer koji je dugo bio u senci, ali čiji politički uticaj na neki način oživljava, mogao da podstakne bilo kakve značajne promene u kineskoj strategiji za COVID-19.

Politika nula kovid pokazala se efikasnom na početku pandemije, podupirujući Sijev stav da je Kina bolje postupala s virusom od Zapada i promena politike bila bi politički neodrživa za najvišeg lidera, kažu vladini zvaničnici i savetnici, u godini kada traži treći mandat na vlasti.

S druge strane, industrijske grupe koje predstavljaju zapadne firme u Kini pojačale su pozive Pekingu da promeni politiku u borbi protiv pandemije, rekavši da dugotrajna ograničenja putovanja i druga ograničenja štete profitu, ometaju investicije i dovode do egzodusa stranih poslovnih lidera.

Spekulacije o odnosu Sija i Lija

Različiti nastupi dva najviša kineska lidera verovatno će podgrejati nedavne spekulacije da je Lijev politički status u usponu i da će možda zadržati svoju poziciju pored Sija tokom promena u rukovodstvu kasnije ove godine, ali se govori i o razlazu dvojice lidera, pa čak i o borbi za vlast, piše Forin polisi (Foreign Policy), ukazujući da neki analitičari sugerišu da se Li i zvanično protivi Sijevoj posvećenost strategiji 'nultog COVID-a'.

Ipak, ukazuje američki časopis, kontrast u porukama nije nužno pokazatelj ozbiljne podele ili čak ni veće Lijeve moći. Postoji mnogo drugih objašnjenja – Li možda preuzima teret umesto Sija u iznošenju loših vesti, ili mu je možda dato simbolično istaknuto mesto kao ustupak tokom poslednje godine na funkciji.

Pored toga, malo je znakova da Si posustaje, ističe Forin polisi. Državni mediji izbacuju nove biografije predsednika, dok bi mu partijski mediji mogli dodeliti lidersku titulu koja je bila rezervisana samo za Mao Cedunga.

Spekulacije o odnosu dvojice najviši kineskih lidera uglavnom nastaju zato što ostatak sveta, kao i većina ljudi u Kini, nema uvid u procese donošenja odluka ili borbe za moć među rukovodstvom Komunističke partije Kine, navodi časopis, dodajući da među članovima rukovodstva vlada strogi kodeks ćutanja.

Šira javnost neće znati o borbi za moć sve dok ona ne dovede do vidljivih posledica, dok se međutim, kako ističe Forin polisi, ekonomski problemi koje je Li pomenuo pojavljuju na očigled svih u Kini.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG