Dostupni linkovi

Olimpijska baklja krenula skraćenom rutom ka mjestu paljenja u Pekingu


Košarkaš Jao Ming (lijevo) je među nosiocima baklje, Peking, 2. februar 2022.

Olimpijska baklja krenula je 2. februara skraćenom rutom ka mjestu paljenja plamena u Pekingu na početku Zimskih olimpijskih igara (ZOI).

Među prvim nosiocima baklje na trodnevnom putu su košarkaška zvijezda Jao Ming i kineski vojnik Ki Fabao, ranjen prije dvije godine u sukobima na granici sa Indijom.

Olimpijska baklja koja je stigla iz Grčke u oktobru, putovat će u takmičarske zone, uključujući Žangđijaku u susjednoj pokrajini Hebej prije nego što završi svoj put na ceremoniji otvaranja Igara 4. februara.

Ceremonija 2. februara počela je kada je zamjenik kineskog premijera Han Ženg zapalio baklju sa predmeta u obliku tradicionalne posude "zan" - Ženg ju je potom predao 80-ogodišnjem Luo Žihuanu, prvom osvajaču zlatne olimpijske medalje u brzom klizanju za Kinu.

Baklju će nositi više od 1.000 ljudi.

Olimpijska baklja proći će kraj poznatih lokacija, poput Kineskog zida i Ljetnje palate i od onog koji je prošla 2008. godine za Ljetne olimpijske igre u Pekingu.

Ruta je skraćena zbog pandemije COVID-a 19 i samo odabrani članovi javnosti moći će pratiti prolazak baklje.

Slično će biti i tokom olimpijskih takmičenja koja će se održavati u "zatvorenom krugu" u kojem će biti samo sportisti i članovi olimpijskih timova.

ZOI počinje 4. februara, a traje do 20. februara.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG