Dostupni linkovi

Litvanija poziva građane da bace kineske telefone


Huawei prodavnica u u Shenzhenu, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, 31. maj 2021.

Korisnici bi trebali baciti svoje telefone kineskih proizvođač i izbjegavati kupovinu novih, upozorilo je građane Ministarstvo odbrane Litvanije.

U izvještaju Nacionalnog centra za cyber sigurnost testirani su 5G mobilni telefoni kineskih proizvođača. Istraživači su otkrili da je jedan Xiaomi telefon imao ugrađene alate za cenzuru, dok je drugi, Huawei, osjetljiv na cyber napade.

"Naša preporuka je da ne kupujete nove kineske telefone i da se što prije riješite onih koje ste već kupili", rekao je zamjenik ministra odbrane Margiris Abukevicius.

Cenzura

Otkriveno je da Xiaomi 5G model Mi 10T ima softver koji može otkriti i cenzurisati termine, uključujući "slobodni Tibet", "živjela nezavisnost Tajvana" ili “demokratski pokret", navodi se u izvještaju.

Istaknuto je više od 449 termina koje bi sistemske aplikacije Xiaomi telefona mogle cenzurisati, uključujući zadani internet pretraživač. U Evropi je ova mogućnost isključena na ovim modelima, ali izvještaj tvrdi da se može daljinski aktivirati u bilo kojem trenutku.

Istraživanje je također otkrilo da Xiaomi prenosi šifrirane podatke o korištenju telefona na server u Singapuru.

"Ovo nije važno samo za Litvaniju, već i za sve zemlje koje koriste Xiaomi opremu", kažu iz Centra. Proizvođač pametnih telefona postao je popularniji kada su izbacili pristupačne modele, zabilježivši rast prihoda od 64% u drugom tromjesečju u odnosu na godinu dana ranije.

Huawei P40

U izvještaju je također istaknuta greška u Huaweijevom P40 5G telefonu, zbog čega su korisnici izloženi riziku od cyber napada.

"Službena Huaweijeva trgovina aplikacijama AppGallery upućuje korisnike u e-trgovine trećih strana gdje su antivirusni programi neke aplikacije ocijenili kao zlonamjerne ili zaražene virusima", zajedničko je saopćenje litvanskog Ministarstva obrane i njegovog Nacionalnog centra za cyber sigurnost.

Glasnogovornik Huaweija rekao je za BBC da se pridržavaju zakona i propisa zemalja u kojima posluju i da prioritet daju sigurnosti i privatnosti.

"Podaci se nikada ne obrađuju izvan samog Huawei uređaja", dodao je. “AppGallery prikuplja i obrađuje samo podatke potrebne kako bi svojim korisnicima omogućila pretraživanje, instaliranje i upravljanje aplikacijama trećih strana, na isti način kao i druge trgovine aplikacijama.”

Huawei također vrši sigurnosne provjere kako bi osigurao da korisnik preuzima samo „aplikacije koje su sigurne“, rekao je.

Tim je ispitao i 5G model kompanije OnePlus, za koji je utvrđeno da nema problema.

Izvještaj dolazi kako tenzije između Litvanije i Kine rastu. Kina je prošlog mjeseca zatražila da Litvanija ukloni svog ambasadora iz Pekinga i rekla da će povući svog izaslanika iz Vilniusa.

Tenzije su počele kada je Tajvan najavio da će se njihove misije u Litvaniji zvati Tajvansko predstavništvo. Druge tajvanske ambasade u Evropi i Sjedinjenim Državama koriste naziv glavnog grada zemlje, Taipei, kako bi izbjegle spominjanje samog ostrva, za koje Kina tvrdi da je njihova teritorija.

XS
SM
MD
LG