Dostupni linkovi

Da li Kina deli dovoljno podataka o koroni?


Zdravstveni radnici sa testovima na korona virus na ulicama glavnog grada Kine, Pekinga, novembar 2022.
Zdravstveni radnici sa testovima na korona virus na ulicama glavnog grada Kine, Pekinga, novembar 2022.

Dok raste broj slučajeva korona virusa u Kini, Svetska zdravstvena organizacija i druge zemlje zahtevaju da vlada u Pekingu bude transparentna oko podataka o širenju zaraze. Neki od njih čak tvrde da su brojevi koje Kina objavljuje besmisleni.

Zbog nedovoljnih podataka poput broja zaraženih, umrlih i hospitalizovanih, vlade drugih zemalja su uvele mere testiranja za putnike iz Kine, na šta je Peking odgovorio pretnjama o kontramerama, tvrdeći da njihovi potezi nisu naučno osnovani.

Najveća briga jeste mogućnost pojave novog soja zbog masovne zaraze u Kini i njegovo širenje van granica te zemlje. Delta i omikron su se razvili na mestima gde je takođe bio veliki broj zaraženih, što može biti plodno tlo za pojavu novih sojeva korona virusa.

Da vidimo šta se dešava sa podacima o korona virusu u Kini:

Šta je objavljeno, a šta se krije?

Kineske vlasti svakodnevno objavljuju podatke o novozaraženima, hospitalizovanima i umrlima, ali te cifre uključuju samo zvanično potvrđene slučajeve prema pravilima Ministarstva zdravlja, jer Peking veoma usko definiše smrti povezane sa bolešću koju izaziva korona virus - COVID-19.

„Kina svakako radi sopstvene studije uzorkovanja, ali ih ne deli javno“, kaže Rej Jip, koji je osnovao kinesku kancelariju američkog Centra za kontrolu bolesti.

Tako je na nacionalnom nivou 5. januara zabeleženo 9.548 novih infekcija i samo pet smrtnih slučajeva, dok su lokalne vlade i pokrajine objavile drugačije informacije, uz veće brojeve novozaraženih.

Zhejiang, pokrajina na istočnoj obali Kine, saopštila je 3. januara da ima oko milion novih slučajeva dnevno.

Šta se zna i šta se može razumeti?

Do sada se nije pojavila nijedna nova varijanta virusa na osnovu podataka koje deli zvanični Peking. Tipovi zaraze koje ta zemlja objavljuje slični su onima koji su zabeleženi širom sveta još u julu.

Doktor sa Medicinskog koledža u Valoreu u Indiji, Gagandip Kang, koji proučava viruse, ne vidi ništa posebno zabrinjavajuće u dosadašnjim podacima.

To nije sprečilo desetak zemalja, uključujući SAD, Kanadu, Japan, Južnu Koreju, Indiju, Australiju, Francusku, Britaniju, Španiju i Italiju, da zahtevaju testiranje putnika koji dolaze iz Kine. I Evropska unija je ove nedelje ohrabrila sve zemlje članice da učine isto.

Svoju odluku brane time da će testiranja popuniti prazninu u nedostatku informacija o korona virusu u Kini.

Kanada i Britanija će čak tražiti virusne čestice u kanalizaciji u avionima koji stižu iz Kine.

„To je kao sistem ranog upozorenja za vlasti, da predvide da li dolazi do porasta infekcija“, rekao je naučni saradnik u Duke-NUS centru za epidemiju u Singapuru Khoo Ioong Khean.

Reakcija SZO

Kineske vlasti tvrde da dele informacije, dodajući i da imaju redovne sastanke sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Međutim, SZO traži od njih da učine više – da ne šalju samo generičke podatke, nego i broj hospitalizovanih, primljenih na intenzivnu negu i smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je ove nedelje zabrinutost zbog rizika po život ljudi u Kini.

„Podaci su i dalje ključni za SZO da sprovodi redovne, brze i precizne procene rizika globalne situacije“, rekao je Ghebreyesus.

Novinska agencija Asošijeted pres navodi da Vlada u Pekingu često krije informacije od javnosti, posebno o nečemu što bi se negativno odrazilo na vladajuću Komunističku partiju.

Državni mediji su izbegavali da objave izveštaje o porastu kremacija i ljudima koji jure od bolnice do bolnice u pokušaju da dobiju potrebnu negu, u trenutku preopterećenja zdravstvenog sistema. Vladini zvaničnici optužili su strane medije da preuveličavaju situaciju.

Naučni saradnik iz Singapura, Khoo, podsetio je da je rano upozorenje Južne Afrike o omikronu dovelo do toga da su mnoge države zatvorile svoje granice za putnike iz tog dela sveta.

Zbog toga je napomenuo da postoji potreba za sigurnim okruženjem u kojem zemlje mogu deliti podatke bez straha od posledica.

Izvor: Asošijejted pres

XS
SM
MD
LG