Dostupni linkovi

Peking najavljuje kontra mere zbog Covid testova za putnike iz Kine


Red za kupovinu antigenog testa u kineskom gradu Hangžou
Red za kupovinu antigenog testa u kineskom gradu Hangžou

Peking je osudio u utorak, 3. januara, uvođenje obaveznog testiranja na Covid u desetak zemalja za putnike iz Kine i upozorio da bi mogao da uvede "kontra mere".

"Neke zemlje su uvele restrikcije za ulazak usmerene isključivo na kineske putnike. To nema naučnu osnovu i neke prakse su neprihvatljive", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

"Odlučno se protivimo pokušajima da se manipuliše merama COVID-a u političke svrhe i preduzećemo recipročne kontra mere," dodala je.

Australija i Kanada su se ove nedelje pridružile rastućoj listi zemalja koje od putnika iz Kine zahtevaju da se testiraju na COVID-19 pre nego što se ukrcaju na let, dok se bori protiv epidemije koronavirusa u celoj zemlji nakon naglog ublažavanja ograničenja koja su bila na snazi tokom većeg dela pandemije.

Druge zemlje, uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Indiju, Japan i nekoliko evropskih nacija, najavile su oštrije mere protiv COVID-19 za kineske putnike zabrinute zbog nedostatka podataka o infekcijama u Kini i straha od mogućnosti širenja novih varijanti.

Maroko je potuno zabranio ulazak na svoju teritoriju svim putnicima iz Kine bez obzira na nacionalnost.

Kina, koja je tokom većeg dela pandemije držala svoje granice uglavnom zatvorene za strane državljane od 2020. godine usvojivši strategiju "nultog COVID" u cilju suzbijanja virusa, naglo je ublažila te mere u decembru.

Kineske vlasti su ranije saopštile da od 8. januara putnici iz inostranstva više neće morati da budu u karantinu po dolasku u Kinu, ali će ostati na snazi test na korona virus ne stariji od 48 sati pre dolaska na kinesku teritoriju.

Ta odluka se podudara sa očekivanom ponovnom dozvolom Kinezima da putuju u inostranstvo posle tri godine.

Izvor: AP i AFP
XS
SM
MD
LG