Dostupni linkovi

Kina optužena za cyber napade na servere Microsofta


Velika Britanija, Sjedinjene Države i Evropska unija optužile su Kinu da je početkom ove godine sprovela veliki cyber napad usmjeren ka serverima Microsoft Exchangea. U napadu je obuhvaćeno preko četvrt miliona servera, prenosi BBC.

Prvo saopštenje stiglo je iz Evropske unije u kojoj se navodi da je napad došao sa “teritorije Kine”, dok je iz Velike Britanije rečeno da su odgovorni akteri koje podržava Kina. Također je rečeno da je kinesko Ministarstvo državne sigurnosti odgovorno za ostale špijunske aktivnosti.

Kako navodi Reuters, osudi su se pridružile u Sjedinjene Države, NATO, Australija, Novi Zeland, Japan i Kanada.

“Sjedinjene Države i države širom svijeta smatraju Narodnu Republiku Kinu odgovornom za niz neodgovornih, remetilačkih i destabilizirajućih ponašanja u cyber prostoru, koji predstavljaju veliku prijetnju našoj ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti,” rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u izjavi u ponedeljak 19. jula.

Otvaranje novog fronta u ratu protiv hakera dolazi mjesec dana nakon što su se na samitu u engleskom Cornwallu lideri G7 i NATO-a i američki predsjednik Joe Biden i Brisel dogovorili u optužbi da Kina predstavlja sistemke izazove svjetskom poretku.

Kineski zvaničnici su ranije rekli da je i Kina žrtva hakiranja i da se protive svim oblicima cyber napada.

Američki zvaničnici kažu da je obim i razmjer hakiranja koje se pripisuje Kini iznenađujuće, zajedno sa kineskom upotrebom “hakera sa krivičnim ugovorima.”

“Ministarstvo državne sigurnosti Narodne Republike Kine njegovalo je ekosistem hakera sa krivičnim ugovorima koji provode aktivnosti koje finansira država, ali i cyber kriminal radi vlastite finansijske dobiti,” rekao je Blinken.

U saopštenju objavljenom u ponedjeljak 19. jula, američki zvaničnici su službeno sa “velikom sigurnošću” okrivili kinesku vladu za hakiranje koje je pogodilo preduzeća i vladine agencije u Sjedinjenim Državama koristeći Microsoftov email servis. Microsoft je također optužio Kinu.

Sjedinjene Države i Kina već se nalaze u raskolu oko trgovine, kineskog vojnog nakupljanja, napada na demokratske aktiviste u Hong Kongu i tretmana Ujgura u Xinjiang regiji.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG