Dostupni linkovi

Predsjednik Microsofta: Napad ruskih hakera 'najsofisticiraniji' ikada


Predsjednik Microsofta Brad Smit
Predsjednik Microsofta Brad Smit

Hakerska kampanja za koju su američke obavještajne službe rekle da iza nje vjerojatno stoji Rusija, "vjerovatno je najveći i najsofisticiraniji napad koji je svijet ikad vidio", rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith, piše stranica Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Smith je, govoreći u intervjuu koji je 14. februara emitovan na CBS-u, razgovarao o opsegu masovnog upada otkrivenog u decembru koji je prekršio mrežu vlada i privatnih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i mnogim drugim zemljama.

"Kada smo analizirali sve što smo vidjeli u Microsoftu, zapitali smo se koliko je inženjera vjerovatno radilo na tim napadima. A odgovor do kojeg smo došli bio je, sigurno, više od 1.000", rekao je Smith.


Stručnjaci za kibernetičku sigurnost rekli su da bi mogli proći mjeseci kako bi se identificirali svi ugroženi sistemi i protjerali hakeri. Rusija je porekla bilo kakvu umiješanost u napad.

Microsoft je krajem decembra objavio da je među hiljadama kompanija kojima su sistemi ugroženi. Naveli su da su hakeri dobili pristup izvornom kodu, ali da ta aktivnost nije dovela u opasnost sigurnost svojih ili bilo koje podatke o kupcima.

Softverski gigant je ranije priznao da je, poput američkih vladinih agencija i drugih firmi, preuzeo ažuriranja softvera za upravljanje mrežom kompanije SolarWinds na koje su hakeri ciljali. Kompromitovani softver pružio je hakerima skriveni pristup vladinim mrežama i mrežama kompanija.

Microsoft je tada rekao da je operaciju hakiranja izveo "vrlo sofisticirani akter nacionalne države" i rekao da su pogođene kompanije i preduzeća bili u nekoliko drugih zemalja, uključujući Kanadu, Meksiko, Belgiju, Španiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael i Ujedinjene Arapske Emirate.

XS
SM
MD
LG