Dostupni linkovi

Kina upozorava Litvaniju i evropske zvaničnike zbog Tajvana


Zastava Tajvana
Zastava Tajvana

Kina je u subotu 30. oktobra upozorila Litvaniju i evropske zvaničnike da ne ometaju odnose sa Pekingom zbog kontakata sa Tajvanom, javlja Reuters.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da se Kina odlučno protivi tome da zemlje sa kojima ima diplomatske odnose upostavljaju zvanične kontakate sa vlastima u Tajvanu.

"Tražimo od litvanske administracije da poštuje političke obaveze ustanovljene diplomatskim odnosima sa Kinom i da ne donose pogrešne odluke. Evropska strana treba da usvoji ispravan stav i da spriječi ometanje zdravog razvoja odnosa između Kine i Evropske unije", naglasio je Venbin.


Kineska novinska agencija Sinhua javila je da su Vangovi komentari objavljeni nakon zajedničko pisma predsjednika Evropske komisije Šarla Mišela i predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen u kojem je izražena zabrinutost zbog kritika Kine prema predstavničkim kancelarijama Tajvana.

Kina je u avgustu zahtjevala da Litvanija povuče svog ambasadora iz Pekinga i zaprijetila povlačenjem svog predstavnika iz Viljnjusa nakon što je Tajvan objavio da će se njihovo predstavništvo u litvanskoj prijestonici zvati "Predstavnička kancelarija".


Druge kancelarije Tajvana u Evropi i Sjedinjenih Američkih Država koriste ime grada Tajpei, čime se izbjegava sugestija na samo ostrvo na koje Kina polaže pravo kao na svoju teritoriju.

Litvanija je početkom godine saopštila da planira otvaranje predstavničke kancelarije na Tajvanu što je, takođe, izazvalo negodovanje Pekinga.

XS
SM
MD
LG