Dostupni linkovi

Biden: SAD su Kini jasno stavile do znanja šta će uraditi sa balonom


Navodni kineski špijunski balon pao je u okean nakon što ga je američka vojska oborila kod istočne obale 4. februara 2023.
Navodni kineski špijunski balon pao je u okean nakon što ga je američka vojska oborila kod istočne obale 4. februara 2023.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su Sjedinjene Države jasno dale do znanja Kini što će učiniti u vezi, navodno, kineskog špijunskog balona koji je oboren u subotu.

U razgovoru sa novinarima ispred Bijele kuće, Biden je rekao da je uvijek smatrao da balon treba oboriti.

Američka obalna straža uvela je privremenu sigurnosnu zonu u vodama kod savezne države Južne Karoline tokom vojne potrage i izvlačenja ostataka balona.

Bijela kuća kaže da pojava balona iznad SAD nije učinila ništa za poboljšanje već napetih odnosa s Kinom. Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbacio je kao lakovjernu tvrdnju Pekinga da je balon bio meteorološki.

Peking je osudio obaranje balona i pozvao Washington da pokaže suzdržanost. Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da "niko ne želi vidjeti sukob."

Američki državni sekretar Antony Blinken otkazao je planiranu posjetu Kini zbog balona koji je prošle sedmice bio u zračnom prostoru SAD-a. Posjetu će ponovo zakazati kada vrijeme bude odgovarajuće, rekao je Kirby.

Sjedinjene Države uspjele su da proučavaju balon dok je bio u zraku i dužnosnici se nadaju da će prikupiti vrijedne obavještajne podatke o njegovim operacijama vraćanjem što je više moguće komponenti, rekao je Kirby.

Kina je obaranje balona nazvala "jasno pretjeranom reakcijom".

"Kina se odlučno protivi i oštro protestuje protiv toga", rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Xie Feng u obraćanju američkoj ambasadi u Pekingu.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da je Kina saznala da je njihov balon lebdio iznad Sjedinjenih Država nakon što ga ih je obavijestio Washington.

"Nenamjerni ulazak ovog zračnog broda (u SAD) potpuno je izoliran, slučajan incident. Testira iskrenost SAD u poboljšanju i stabilizaciji bilateralnih odnosa i načina na koji se nosi s krizama", rekla je.

Mao je rekla i da je još jedan balon primjećen iznad Latinske Amerike bio bespilotni zračni brod koji je skrenuo pod uticajem vremenskih prilika.

Iako su pozvali SAD na suzdržanost, Kina je upozorila na "ozbiljne posljedice" i rekla da će upotrijebiti potrebna sredstva za rješavanje "sličnih situacija", ne navodeći pojedinosti.

Politički analitičari kažu kako očekuju da svaki odgovor bude fino odmjeren kako bi se spriječilo da diplomatski odnosi postanu još gori.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG