Dostupni linkovi

Xi kazao liderima jugoistočne Azije da Kina ne teži 'hegemoniji'


Xi Jinping
Xi Jinping

Kineski predsjednik Xi Jingping rekao je liderima na 10. samitu Udruženja zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN) da Kina neće "maltretirati" svoje manje regionalne susjede povodom rastućih tenzija u Južnom kineskom moru i da neće težiti hegemoniji.

Teritorijalne pretenzije Pekinga u oblasti Južnog kineskog mora preklapaju se sa više zemalja, što je izazvalo uznemirenje Washingtona i Tokija.

"Kina je bila, jeste i uvijek će biti dobar susjed, dobar prijatelj i dobar partner ASEAN-a", rekao je Xi.

Kina nikada neće težiti hegemoniji, niti će koristiti prednost svoje veličine da bi primoravala manje zemlje na bilo šta i sarađivat će u okviru ASEAN-a radi eliminisanja "interferencija", rekao je Xi.

Kina je povodom pitanja suvereniteta u Južnom kineskom moru u sporu sa članicama ASEAN-a Vijetnamom i Filipinima, a pravo na dijelove ovog mora polažu i Bruneji, Tajvan i Malezija.

Filipini su prošle sedmice "najoštrije" osudili akcije tri broda kineske obalske straže koja su, kako je rečeno, blokirala i koristila vodeni top protiv brodova za snabdijevanje koji su plovili prema ostrvima koje su u ovom moru zauzeli Filipini.

SAD je opisao akcije Kine kao "opasne, provokativne i neopravdane" i upozorio da bi oružani napad na filipinske brodove aktivirao uzajamne odbrambene obaveze Filipina i SAD-a.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG