Dostupni linkovi

Japan planira rekordno povećanje budžeta za odbranu zbog kineske prijetnje


Premijer Japana Fumio Kišida
Premijer Japana Fumio Kišida

Japan planira da rekordno uveća budžet za odbranu što je bivši premijer Šinto Abe nazvao "novi nivo" odbrane u saradnji sa saveznicom Australijom.

Ovakav razvoj događaja dolazi u trenutku kada Japan i zapadni saveznici, uključujući Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija, spremaju odgovor na rastuću kinesku militarizaciju na Pacifiku.

Japan će doznačiti više od 700 milijardi jena (više od šest milijardi američkih dolara) za odbranu kao dodatni budžet koji će biti dio paketa ekonomskog stimulansa, kojeg bi u petak, 19. novembra trebao najaviti premijer Fumio Kišida, kako navode izvori vlade i vladajuće koalicije koji su tražili da ostanu anonimni jer ovaj plan još nije objavljen, prenosi agencija Reuters.

Suma se povećava za 50 posto od onoga što je alocirano fiskalne godine 2018. u odnosi na godišnje troškove za odbranu sa dodatnim budžetom.

Dio izdataka za odbranu u dodatnom proračunu biće namijenjen patrolnim i transportnim avionima i minama, rekli su izvori.

Dodatna alokacija će vjerovatno povećati ukupni budžet za odbranu za fiskalnu godinu do marta 2022. na više od šest milijardi jena, budući da je početni budžet za odbranu bio 5,34 milijarde jena.

Japan je dugo bio obvezan da zadrži svoje vojne proračune unutar jedan posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je broj koji je ublažio zabrinutost u zemlji i inosemstvu zbog bilo kakvog oživljavanja militarizma iz perioda Drugog svjetskog rata.

Ali zbog zabrinutosti u vezi Kineskih vojnih operacija u Južnom kineskom moru, vladajuća Liberalna demokratska partija (LDP) uključila je cilj potrošnje od dva posto BDP-a ili više za vojsku u svojoj platformi politika pred izbore održane 31. oktobra.

Japansko ministarstvo odbrane traži novac za nevidljive avione lovce domaće proizvodnje i projektile dometa više od 1.000 km, između ostalog, dok zemlja takođe radi na poboljšanju sposobnosti za kibernetičko, svemirsko i elektromagnetsko ratovanje.

Cilj Japana je i da ojača veze sa saveznicima i prijateljskim državama kao što je Australija – što je bivši premijer Abe, koji je podnio ostavku ali i dalje zadržao uticaj u LDP-u, istakao na na online seminaru koji je organizovao australijski think-thank.

"S obzirom na regionalno sigurnosno okruženje koje je postalo ozbiljno, postoji potreba da se poveća bilateralna bezbjednost Japana i Australije, a nivo saradnje po pitanjima odbrane da se dovede na novi nivo", rekao je Abe u govoru na dešavanju na kojem se pbratio i indijski premijer Narendra Modi.

Abe je rekao da Japan treba da sarađuje sa partnerima sporazuma Aukus - Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija - o umjetnoj inteligenciji, kibernetičkim sposobnostima i kvantnim tehnologijama. Sporazum Aukus se vidi kao odgovor na kinesku militarizaciju u regiji.

Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG