Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kinezi prave najveći svemirski avion za 20 putnika


Izgled kineskog svemirskog aviona

Izvor: BBC

Raznim kompanijama koje rade na letjelicama za svemirski turizam priključio se i kineski CALT koji je predstavio projekt letjelice koja bi trebala prevoziti do 20 turista u orbitu Svemirski turizam privukao je brojne kompanije u razvoj letjelica kojima će se bogataše dovesti do ruba svemira, a među njih su se sada uključili i Kinezi.

Kompanija China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) uz podršku vlade radi na velikoj letjelici koja bi sama poletjela i sletjela te pritom prevozila do 20 putnika. Projekat su prikazali na kongresu u Meksiku prošle nedjelje uz navode da se njihov dizajn može prilagoditi kako bi prihvatili više putnika. Han Pengxin za New Scientist je rekao da bi probne letove mogli obaviti za dvije godine, a lansiranja bi mogla krenuti 2020. godine - ako se letjelica pokaže sigurnom.

Karta na ovakvom letu koštala bi između 200.000 i 250.000 dolara. Kineska kompanija dizajnirala je dvije verzije letjelice. Jedna od 10 tona mogla bi na visinu od 100 kilometara prevesti pet putnika, dok bi veća, od 100 tona, mogla prevoziti 20 putnika. etjelica podsjeća na šatl, a obe verzije koristile bi se za više letova. Veća bi imala i komercijalnu svrhu, odnosno nju bi koristili i za lansiranje satelita.

Roger Launius iz Smithsoniana za New Scientist kaže da je dizajn zanimljiv, ali da u radu koji je predstavljen u Meksiku nedostaje previše tehničkih detalja, odnosno da nije objašnjeno kako misle sve to izvesti u dvije godine. Naglašava da je puno lakše dizajnirati letjelicu i govoriti o mogućnostima, nego stvarno izgraditi cijelu stvar.

XS
SM
MD
LG