Dostupni linkovi

Pojačan pritisak na Kazahstance koji protestvuju zbog pritvora rođaka u Sinđijangu


Gulfia Qazybek (lijevo), Khalida Aqytkhan (u sredini) i Gauhar Qurmanalieva istjerani su iz autobusa u Almatyju 12. septembra.

Uoči zvanične posjete kineskog predsjednika Si Đinping(Xi Jinpinga) Kazahstanu kasnije ove sedmice, mnogi Kazahstanci koji su tražili oslobađanje svojih rođaka iz kampova u kineskom sjeverozapadnom regionu Sinđijang(Xinjiang) našli su se pod pritiskom vlasti.

Dana 12. septembra, tri žene koje su tražile da kazahstanska vlada pomogne u oslobađanju njihovih rođaka su istjerane iz autobusa u Almatyju koji je išao za grad Šimkent na jugu zemlje.

Jedna od žena, Gulfia Qazybek, rekla je za RSE telefonom da policajci nisu objasnili zašto su nju i ostale žene odveli u policijsku stanicu, rekavši jednostavno da su to naredili njihovi pretpostavljeni.

Druge dvije žene koje su prisilno izašle iz autobusa s Qazybekom bile su Gauhar Qurmanalieva i Khalida Aqytkhan.

Dva dana ranije Qurmanalieva je za RSE rekla da su dvojica aktivista koji su tražili oslobađanje svojih rođaka iz kineskog pritvora osuđeni na 15 dana zatvora po neutvrđenim optužbama.

Ona je dodala da je još jedan aktivista, Nurzat Ermekbai, istog dana zadržan u policijskom pritvoru četiri sata.

Qurmanalieva je također rekla da su ona i još sedam muškaraca i žena koji su organizirali skupove tražeći oslobađanje svojih rođaka iz kineskih kaznionica pozvani u gradsku upravu Almatyja 9. septembra.

Rečeno im je od strane osobe koja se predstavljala kao predstavnik Ministarstva vanjskih poslova da će se suočiti sa zatvorom do 15 dana ako se pojave u Nur-Sultanu, glavnom gradu, i tamo organizuju skupove uoči Xijeve posjete, zakazane za 14. septembar.

Dodala je da je policija nju i njenu 15-godišnju kćer silom odvela u policijsku stanicu, upozoravajući na "ozbiljne posljedice" ako ona i drugi aktivisti organizuju proteste u Nur-Sultanu tokom Xijeve posjete.

"Ako putujete u glavni grad, kineska vlada će izvršiti pritisak na vaše rođake tamo u Xinjiangu. Oni ne samo da neće moći da dođu u Kazahstan, već nikada neće biti pušteni iz zatvora", rekla je Qurmanalieva, citirajući zvaničnike.

Qurmanalieva je rekla da ona i drugi demonstranti i dalje planiraju da budu u glavnom gradu kada Xi posjeti Kazahstan, što je prvo putovanje kineskog predsjednika u inostranstvo od početka pandemije COVID-19.

Prošle sedmice, nekoliko muškaraca i žena održalo je skup u najvećem kazahstanskom gradu Almatyju, pozivajući kazahstanskog predsjednika Qasym-Zhomarta Toqaeva da pokrene pitanje svojih rođaka, za koje kažu da su nezakonito zadržani u pritvoru u Xinjiangu, tokom njegovih razgovora sa Xijem.

Ujedinjene nacije su prošlog mjeseca objavile izvještaj u kojem se navodi "užasan tretman" prema autohtonom stanovništvu regije, uključujući Kazahstance, Ujgure i druge muslimanske etničke grupe koje većinom govore turski, u Xinjiangu.

U izvještaju odlazeće visoke komesarke UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet autoritativno se navodi "arbitrarno i diskriminatorno zatvaranje" Ujgura i drugih muslimana i navodi se da je Kina možda počinila zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu.

Kina, koja je pokušala blokirati objavljivanje izvještaja, kaže da su kampovi neophodni za suzbijanje terorizma, separatizma i vjerskog radikalizma.

Kazasi su druga najveća autohtona zajednica u Xinjiangu nakon Ujgura. Region je takođe dom etničkih Kirgiza, Tadžika i Huija, takođe poznatih kao Dungani.

XS
SM
MD
LG