Dostupni linkovi

Blinken i Austin u Ukrajini obećali još vojne pomoći, Rusija negoduje


Putovanje američkih zvaničnika, koje je Washington potvrdio tek nakon što su njih dvojica napustili ukrajinsku teritoriju, došlo je u vrijeme kada rat ulazi u treći mjesec.
Putovanje američkih zvaničnika, koje je Washington potvrdio tek nakon što su njih dvojica napustili ukrajinsku teritoriju, došlo je u vrijeme kada rat ulazi u treći mjesec.

Američki državni sekretar Antony Blinken i ministar odbrane Lloyd Austin obećali su više od 700 miliona dolara dodatne direktne i indirektne vojne pomoći Ukrajini u prvoj posjeti Kijevu otkako traje ruska invazija.

Otprilike polovina novca ići će Ukrajini, dok će ostatak biti podijeljen među članice NATO-a i druge regionalne saveznike.

Uz to, Washington će Kijevu prodati municiju u vrijednosti od 165 miliona dolara, rekli su američki zvaničnici, koji su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim neposredno nakon njihovog dolaska u Kijev 24. aprila kasno uveče.

Putovanje, koje je Washington potvrdio tek nakon što su njih dvojica napustili ukrajinsku teritoriju, došlo je u vrijeme kada rat ulazi u treći mjesec.

Nakon posjete Kijevu koja je bila obavijena tajnom, Blinken je rekao da Rusija ne uspijeva u svojim ratnim ciljevima dok "Ukrajina uspijeva".

Sjedinjene Američke Države su poslale oko 4 milijarde dolara vojne pomoći od početka mandata predsjednika Joea Bidena prošle godine, a već su prošle sedmice najavile novi paket pomoći od 800 miliona dolara.

Zelenski je zahvalio SAD na pomoći u oružju, istovremeno pozivajući na pooštravanje sankcija Rusiji.

"Razgovarali smo o pomoći u odbrani s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i ministrom odbrane Lloydom Austinom, jačanju sankcija Rusiji, finansijskoj podršci Ukrajini i sigurnosnim garancijama", objavio je Zelenski na svom službenom Telegram kanalu.

Pomoć u oružju mnogo je pomogla Ukrajini u njenoj nacionalnoj odbrani, rekao je Zelenski. Istovremeno, rekao je, važno je ograničiti potencijal Rusije za napad uvođenjem oštrijih sankcija.

Rusija uputila diplomatsku notu SAD

Rusija je upozorila Sjedinjene Države da ne šalju više oružja Ukrajini, rekao je ambasador Moskve u Washingtonu ruskoj državnoj televiziji.

"Naglasili smo neprihvatljivost ove situacije kada Sjedinjene Američke Države ubacuju oružje u Ukrajinu i zahtijevali smo da se prekine ova praksa", rekao je Anatolij Antonov u intervjuu za TV kanal Rossiya 24.

Antonov je rekao da je Washingtonu poslata zvanična diplomatska nota u kojoj se izražava zabrinutost Rusije.

Vozom iz Poljske

Blinken je novinarima u blizini poljsko-ukrajinske granice rekao je da su on i Austin putovali vozom iz Poljske u Ukrajinu. Rekao je da je posjeta Kijevu bila prilika da se direktno demonstrira američka "snažna stalna podrška ukrajinskoj vladi".

Ostin je sa svoje strane rekao da je poseta Kijevu bila "veoma produktivna, veoma angažovana".

Također, pedsjednik SAD Joe Biden imenovao je u ponedjeljak Bridget Brink, koja trenutno predstavlja Sjedinjene Američke Države u Slovačkoj, za novu ambasadoricu SAD-a u Ukrajini, navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Njeno imenovanje mora potvrditi Senat.

Američki zvaničnici su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim neposredno nakon njihovog dolaska u Kijev 24. aprila kasno uveče.
Američki zvaničnici su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim neposredno nakon njihovog dolaska u Kijev 24. aprila kasno uveče.

Požar u naftnom postrojenju

Istovremeno sa posjetom američkih zvaničnika, naa sjeveru Ukrajine, na ruskoj strani granice, u prvim satima 25. aprila izbio je požar u naftnom postrojenju, ali nije naveden neposredan uzrok požara u rezervoarima za skladištenje nafte.

NASA sateliti koji prate požare pokazali su da nešto gori na koordinatama koje su odgovarale objektu Rosnjefta oko 110 kilometara sjeverno od ukrajinske granice.

Moskva je prethodno okrivila Ukrajinu za napade na rusku oblast Brjansk, koja se graniči sa Ukrajinom.

Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Nove žrtve u nastavku ruskih napada

Dok su Ukrajinci slavili tmuran Uskrs, ruske snage nisu pokazivale znake ublažavanja napada.

Pet civila je ubijeno, a petoro ranjeno u Donjecku 24. aprila, rekao je guverner opkoljenog istočnog regiona Pavlo Kirilenko. Vlasti su takođe prijavile smrt u sjeveroistočnom gradu Harkivu.

Ruske snage nastojale su da zauzmu Kijev u prvim sedmicama rata, granatirajući dijelove glavnog grada i najteravši stotine hiljada stanovnika da bježe iz grada. Međutim, ruske snage su se povukle nakon snažnog otpora.

Kremlj sada preusmjerava svoju vojnu kampanju na zauzimanje Donbasa na istoku.

Međutim, Moskva je postigla samo mali napredak otkako je svoj vojni fokus prebacila na potpunu okupaciju istočne Ukrajine, navelo je britansko Ministarstvo odbrane u svom redovnom biltenu 25. aprila.

"Rusija je napravila mali napredak u nekim oblastima otkako je svoj fokus prebacila na potpunu okupaciju Donbasa", objavljeno je 25. aprila." Bez dovoljno logističke i borbene podrške, Rusija tek treba da postigne značajan napredak", navodi se.

Stanovnica Černihiva na sjeveru Ukrajine Valentyna Sherba ispred svoje uništene kuće i ruskog tenka nakon bitke ruskih i ukrajinskih trupa, 23. april 2022.
Stanovnica Černihiva na sjeveru Ukrajine Valentyna Sherba ispred svoje uništene kuće i ruskog tenka nakon bitke ruskih i ukrajinskih trupa, 23. april 2022.

Ruske snage su nastavile da vrše napade na opkoljeni lučki grad Mariupolj. Rusija je u velikoj mjeri pretvorila Mariupolj u ruševine dok nastoji da uništi posljednje ostatke otpora iz masivne lokalne čeličane.

U strateškoj crnomorskoj luci Odesa, kako su naveli vladini zvaničnici, ruski raketni napad pogodio vojni objekat i dvije stambene zgrade, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, a 18 je ranjeno. Ovi izvještaji nisu mogli odmah biti potvrđeni.

Ured ukrajinskog predsjednika saopštio je da je među ubijenima i tromjesečno dijete.

U istočnoj regiji Donjecka, guverner je rekao da je dvoje djece ubijeno 24. aprila u granatiranju ruskih snaga.

UN i Francuska

Na diplomatskom planu, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres trebao je otputovati u Tursku 25. aprila, a zatim u Moskvu i Kijev.

Zelenski je rekao da je bila greška što je Gutereš posetio Rusiju prije Ukrajine.

Jaču pomoć Ukrajini nagovještava i izborna pobjeda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona od nedjelje, što je njegov drugi mandat. Kandidat krajnje desnice Marine Le Pen, koja je obećavala da će oslabiti veze Francuske s Evropskom unijom i NATO-om, te koja je kritikovana zbog veza sa Kremljom poražena je u drugom krugu izbora.

Uz izvještaje AP-a, AFP-a, BBC-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG