Dostupni linkovi

Ban Ki-moon u Zagrebu: Iskustva Hrvatske mogu poslužiti svijetu


Ban Ki-moon u posjetu Zagrebu, 20. srpanj 2012.
Ban Ki-moon u posjetu Zagrebu, 20. srpanj 2012.
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon stigao je u petak poslijepodne u Zagreb, u sklopu turneje po zemljama jugoistočne Europe, a u povodu 20. obljetnice neovisnosti i primanja u članstvo UN-a bivših jugoslavenskih republika koje su ranih 90-ih godina prošlog stoljeća postale punopravne članice zajednice slobodnih naroda i država svijeta.

U Zagreb je doputovao iz Ljubljane, zajedno sa zamjenikom za politička pitanja Jeffreyem Feltmanom te najviše pozicioniranim Hrvatom u UN-u, pomoćnikom za ljudska prava Ivanom Šimonovićem.

Prvog dana boravka u Hrvatskoj glavni tajnik UN-a je u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici održao predavanje u povodu 20. obljetnice hrvatskog članstva u UN-u.

"Globalni pokret za demokraciju jača. Iskustva Hrvatske mogu poslužiti svijetu, a svojim doprinosom na međunarodnoj sceni, ova će zemlja i sama ojačati," rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda.
Generalni tajnik UN Ban Ki-moon u posjetu Zagrebu
Generalni tajnik UN Ban Ki-moon u posjetu Zagrebu

U govoru pred članovima diplomatskog zbora, Akademije za politički razvoj i Hrvatskog društva za UN, izrazio je duboku zahvalnost za aktivan angažman Hrvatske u mirovnim operacijama i njezin doprinos u području ljudskih prava, ali i duboku razočaranost neuspjehom Vijeća sigurnosti UN-a da usvoji rezoluciju o sankcijama Siriji.

Ogovarajući na pitanja, Ban Ki-moon je izjavio da UN na primjeru Srebrenice mora naučiti da ne dopusti da se takve tragedije ponove, a na pitanje da li situacija u Siriji podsjeća na stanje u BiH prije rata, rekao je da je Sirija jedinstven slučaj, iako su zajedničko kršenje ljudskih prava koja su univerzalna i fundamentalna.

"Vi na Balkanu ste to iskusili, ljudi na Bliskom istoku i u Burmi su to iskusili. Ne samo Vijeće sigurnosti i UN nego smo svi odgovorni za ono što se događa", kazao je on.

Ban Ki-moon se nakon predavanja uputio u posjet Školi narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' u čast Andrije Štampara, jednog od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i prvog predsjednika Opće skupštine WHO-a u Ženevi 1948. godine.

Glavni tajnik UN-a se na poziv predsjednika Iva Josipovića u subotu na Brijunima sastaje s hrvatskim državnim vrhom. U nedjelju poslije podne putuje u Crnu Goru koja je slijedeća stanica na njegovoj turneji.
XS
SM
MD
LG