Dostupni linkovi

Kfor testerao drva na barikadi, Srbi postavljali novu


Barikade u selu Zupče, oktobar 2011.
Barikade u selu Zupče, oktobar 2011.
Snage KFOR-a u petak su nastavile akciju uklanjanja barikada na severu Kosova. Vojnici vojnici ove misije su testerama uklanjali drva a lopatama sklanjali zemlju, čemu su se protivili lokalni Srbi, ali incidenata nije bilo.

Dok je KFOR uklanjao barikadu na kosovskoj teritoriji, sa druge strane granice, na srpskoj teritoriji, demonstranti su, pred očima srpske policije, postavili novu barikadu, potvrdio je portparol KFOR-a Uwe Nowicki.

„Tokom izgradnje te barikade, srpska policija je stajala sa strane, bez ikakvog reagovanja u sprečavanju protestanata prilikom postavljanja barikade na srpskoj teritoriji. Komadanta KFOR-a interesuje kako će Beograd da reaguje na činjenicu da sada postoji nova barikada na srpskoj teritoriji koja ometa slobodu kretanja“, kazao je Nowicki.

Milan Ivanović, jedan od lidera Srba u tom delu Kosova, navodi da srpska policija nije imala razloga da reaguje, naglašavajući da su Srbi u petak samo još više pojačali barikadu kod Brnjaka.

Granični prelaz Brnjak, oktobar 2011.
Granični prelaz Brnjak, oktobar 2011.
„Ne znam što bi srpska policija reagovala na naše barikade. Mi tim barikadama na miran način sprečavamo instaliranje albanskih institucija jer ih ne priznajemo. Oni su bez razloga krenuli u tu akciju, lopatama su lopatali zemlju, naravno u zonu njihove odgovornosti. Došlo je do guranja sa meštanima i onda su Srbi na kraju nasuli ponovo tu zemlju, tako da je barikada sada pojačana“, kazao je on.

Srbi već nedeljama drže sever Kosova pod blokadom u znak protesta zbog slanja kosovskih carinika i policajaca na granične prelaze Brnjak i Jarinje. Umesto magistralnih puteva, u upotrebi su alternativni putevi koji, naravno, ne mogu u potpunosti zameniti one glavne.

„Ti alternativni putevi se ne mogu koristiti za transport šlepera, cisterna i slično. To snabdevanje je otežano i uglavnom roba se prevozi manjim kamionima i kombi vozilima“, navodi Ivanović.

KFOR je od lokalnih Srba na severu nekoliko puta zatražio da uklone barikade radi uspostavljanja slobode kretanja za međunarodne organizacije kao i za sam narod Kosova.

Nakon što su Srbi uslovili slobodu kretanja, tako što su dopustili kretanje samo KFOR-u ali ne i ostalima, KFOR je 20. oktobra počeo akciju uklanjanja barikada na severu, koja i dalje traje.
XS
SM
MD
LG