Dostupni linkovi

Vlasti nisu zabrinute smanjenjem KFOR-a i EULEX-a


Grafit u Prištini
Grafit u Prištini

Visoki zvaničnici Vlade Kosova ocenjuju da smanjenje pripadnika civilnih i vojnih misija na Kosovu nije uznemiravajuće i da su rezultat mirne i stabilne situacije u zemlji. Veruje se da će, uprkos najavama za smanjenje broja pripadnika KFOR-a i misije EULEX-a, sačuvati potreban broj pripadnika ovih misija.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kaže kako Vlada Kosova poziva sve zemlje da povuku ljudstvo koje radi u misiji UNMIK-a, o cenjujući da se radi o misiji koja je višak u novim okolnostima na Kosovu. Prva zemlja koja je povukla ljudstvo sa Kosovo je Rusija, Kuci je pozvao i druge zemlje da tako postupe.

“Mislim da je Rusija preduzela dobar korak i pozvao bih sve zemlje da povuku svoje ljudstvo iz UNMIK-a“
, izjavio je Kuçi.

Zvaničnici Kosova ocenjuju da je očuvanje vojnog prisustva NATO-a i misije EULEX-a još uvek neophodno. Zamenik premijera Kuçi kaže da uprkos najavljenom smanjenju pripadnika KFOR-a ili smanjenju odnosno povlačenju predstavnika u EULEX-u, kao što je slučaj sa Velikom Britanijom, to ne treba da bude uznemiravajuće za Kosovo, jer je to rezultat povoljnije bezbednosne situacije na Kosovu, sa jedne strane ali i štednje koje određene zemlje planiraju zbog globalne financijske krize.

„Kosovo se ne brani brojem trupa koje ima, već na osnovu politike koju međunarodna zajednica ima u odnosu na bezbendost Kosova. Politička odluka o bezbednosti na Kosovu je doneta i Briselu i takva odluka „pali motore“ za nekoliko minuta u slučaju nesigurnosti. Nema potrebe da se uznemiravamo. I EULEX ima svoju misiju, svoje angažovanje i pripadnici EULEX-a su u broju ograničeni i mi ne treba da smo muznemireni zbog takvih postupaka“, kaže Kuçi.

Sa druge strane, portparol EULEX-a, Kristof Lamfaluši kaže da britanska odluka o samnjenju osoblja u okviru EULEX-a neće imati efekta, pošto će se popuniti iz redova predstavnika drugih država.

„Prema informacijama, Velika Britanija će za 50 odsto smanjiti svoje učešće u EULEX-u, gde je uključeno oko 30 britanskih policajaca“
, kaže portparol EULEX-a.

Prema njemu, slobodna mesta koja nastaju odlaskom Britanaca će se popuniti predstavnicima drugih država. U ovom trenutku u EULEX-u nema najava da ćebiti skraćivanja predstavnika drugih država. U okviru evropske misije trenutno je 60 britanskih zvaničnika, dok u Međunarodnoj civilnoj kancelariji radi njih četvoro.

EULEX ima mandat da nadgleda i savetuje u oblasti pravde, policije u carina. U određenim slučajevima kada se proceni ima i izvršna ovlašćenja. Prema najavama iz samog vrha EULEX-a, misija će postati u potpunosti operativna početkom sledećeg meseca i imaće oko 2.500 međunarodnih zvaničnika.
XS
SM
MD
LG