Dostupni linkovi

Na Kosovu će ostati 2.500 pripadnika KFOR-a


Admiral Mark Fitzgerald u Prištini
Admiral Mark Fitzgerald u Prištini

Komandant južnog krila NATO-a admiral Mark Ficdžerald izjavio je da je smanjenje broja međunarodnih vojnika na Kosovu na 10.000 moguće već u januaru naredne godine, a da je krajnja varijanta da Alijansa na Kosovu ima 2.500 vojnika.

Admiral Ficdžerald je u sredu u Prištini izjavio da će se u roku od dve godine broj pripadnika KFOR-a na Kosovu smanjiti na 2.500:

“NATO nastavlja sa procenjivanjem nivoa potreba svojih snaga za sve operacije. Za Kosovo formalna procena je dovela do zaključka da, poboljšanjem bezbednosne situacije, KFOR može da postepeno smanjuje broj trupa“, rekao je admiral Ficdžerald na konferenciji za medije u glavnoj komandi KFOR-a u Prištini.

On je rekao da su ministri odbrane zemalja članica NATO-a podržali taj stav, uz najavu da će se za proces dobiti saglasnost Saveta Severnoatlanskog saveza.

Predviđeno je da se smanjenje broja trupa na 10.000 može postići već od početka janara 2010. godine, rekao je admiral Ficdžerald.

„Dalje smanjenje trupa će se dogoditi zavisno od situacije i politčkih kretanja, tokom sledećih 12 do 24 meseca, smanjujući tako vojne snage NATO-a na oko 2.500 pripadnika“, rekao je Ficdžerald.

Prema njegovim rečima, smanjenje trupa međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu neće uticati na bezbednosnu situaciju na Kosovu.

"Tokom ovog perioda snažno prisustvo KFOR-a je potrebno, uz zadržavanje i dalje snaga sposobneih da odgovore na pretnje po mirnu i sigurnu sredinu“, izjavio je on.

On je odbacio mogućnost da stvaranje Bezbednosnoih snaga Kosova biti zamena za KFOR.

“BSK doprinose opštoj bezbednosti na Kosovu, ali jasno ne zamenjuju nas, jer imaju drugi mandat koji nije vojni. Nećemo preneti odgovornosti na njih“, istakao je američki admiral.

Visoki zvaničnik NATO-a je ocenio da se bezbednosna situacija na Kosovo poboljšava, ali nije zaboravio da pomene incidente koji zahtevaju vojni odgovor. Prema njegovim rečima, Kosovo se sada suočava sa izazovima u oblasti bezbednosti koje su ekonomske i kriminalne prirode.
XS
SM
MD
LG