Dostupni linkovi

Kfor neće uklanjati barikadu sa mosta u Mitrovici


Barikada na glavnom mostu u Mitrovici
Komandant Kfora Folker Halbauer izjavio je u petak da Kfor neće uklanjati barikadu sa glavnog mosta u Mitrovici, da je ona politički simbol i da se mora rešiti političkim putem.

“Kao komandant Kfora odgovoran sam za sigurnu i bezbednu sredinu i slobodu kretanja i s moje tačke gledišta sloboda kretanja nije ograničena na osnovu ove prepreke na mostu. Kfor neće skloniti ovu prepreku, ali ako su sve strane za to da se skloni onda ćemo biti spremni da stavimo na raspolaganje naš buldožer“, rekao je Halbauer na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Opštine Severna Mitrovica Dragišom Vlaškovićem.

Komandant Kfora je rekao da ima poverenje kako u Prištinu tako i u Beograd da će se to pitanje uskoro rešiti.

Predsednik Opštine Severna Mitrovica, koja funkcionise u pravnom sistemu Srbije, Dragiša Vlašković istakao je da uklanjanje barikada zavisi od Srba.

“Kad se budu stvorili uslovi onda ćemo sami odlučiti o uklanjanju barikada. Mislim da sada to nije trenutak, pogotovo ne u ovom momentu kad su u toku pregovori u Briselu i kad se još ne zna kako će sve to da se odvija. Mislim da je narod u ovom trenutku veoma uplašen, pre svega za svoju i bezbednost svoje dece i imovine i da nije trenutak. Najvažnije je da Kfor neće uklanjati barikade silom”, rekao je Vlašković.

Vlašković i komandant Kfora razgovarali su u petak o pitanjima koja se tiču bezbednosti, o uslovima pod kojima žive Srbi na severu Kosova, problemu nedostatka pijaće vode.

Vlašković je rekao da je dobio obećanje generala Halbauera da će pomoći u rešavanju problema sa vodom. Predsednik Opštine Severna Mitrovica je istakao da Srbi na ovom prostoru žele samo institucije Republike Srbije.

“Za nas postoje samo institucije Republike Srbije, ne institucije Republike Kosovo. Nadamo se da ćemo u razgovoru sa generalom i dalje raditi na poboljšanju bezbednosnih uslova na severu Kosova, mislim da je to svim građanima na severu Kosova u interesu”, podvukao je Vlašković.

Komandant Kfora je kazao da je ova vojna misija fokusirana na svoju operativnu ulogu i da ne zauzima nikakav stav u vezi sa političkim pitanjima.

“Pozivamo ljude na Kosovu da veruju svojim poliotičkim vlastima i vođama zajednica kako bi imali mirne I nenasilne političke procese”, kazao je Halbauer.

Komandant Kfora je rekao da trenutno nema razmišljanja o smanjenju broja vojnika Kfora podsećajući da ih je 1999. godine bilo 50 hiljada, a danas oko pet i po. General Halbauer je istakao da će dalje smanjenje trupa Kfora zavisiti od pozitivnog razvoja situacije.

“U budućnosti, pozitivan razvoj i događaji odlučiće o tome koliko i u kojoj meri će Kfor smanjiti svoje snage”, kazao je Halbauer.
  • 16x9 Image

    Jasmina Šćekić

    Od 2003. godine radi kao novinar informativne redakcije Radija Kontakt Plus u Kosovskoj Mitrovici. Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa za područje severnog Kosova radi od 2004. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG