Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kepler pronašao 20 planeta sličnih Zemlji


Planete

Piše: NASA

Nasin teleskop Kepler je u posljednje tri godine pronašao preko 4.000 novih planeta van našeg planetarnog sistema, od je 20 potencijalno naseljivo. One uključuju Kepler-186 f, Kepler-62 f, Kepler-283 c i Kepler-296 f.

"Ovo je kompletan katalog svih Keplerovih otkrića koji se nalaze u naseljivoj zoni njihovih zvijezda 'domaćina' ", kaže glavni autor ove studije, profesor Stiven Kejn.

Grupa predvođena fizičarima sa Univerziteta u San Francisku pronašla je 216 Kepler planeta koje se nalaze u "naseljivoj zoni", odnosno oko zvijezde u čijoj orbiti je moguće održati vodu u tečnom stanju. Od njih, izdvojili su 20 koje bi mogle biti naseljive.

Istraživači su do sada sortirali planete po veličini: male, stjenovite planete nasuprot velikim gasovitim džinovima, a profesor Kejn je već počeo da traga za novim podacima o ovim planetama.

"Ova studija je velika prekretnica u pronalaženju odgovora na ključna pitanja o tome koliko je moguć život u svemiru i koliko zaista ima planeta sličnih Zemlji", kaže profesor Kejn.

XS
SM
MD
LG