Dostupni linkovi

Kaznu zbog govora mržnje platili ambasadori Crne Gore


Potez trojice ambasadora su osudile uglavnom prosrpske opozicione partije
Potez trojice ambasadora su osudile uglavnom prosrpske opozicione partije

Odluka trojice crnogorskih ambasadora da plate kaznu od 600 eura suspendovanoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević izrečenu od strane Suda za prekršaje zbog govora mržnje, za predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića je neprimjerena, a za crnogorsku kancelariju Ombudsmana predstavlja nedopustiv odnos prema deliktnom ponašanju.

Reakcija institucija je uslijedila tri dana nakon što su ambasadori Crne Gore: Miodrag Vlahović u Vatikanu, Nebojša Kaluđerović u Vašingtonu i Željko Perović u Beču, samoinicijativno izdali zajedničko saopštenje u kojem su potvrdili da su uplatili 600 eura na ime kazne koju je prekršajni sud u Podgorici dosudio službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević zbog govora mržnje na ličnom fejsbuk profilu.

Da li će biti sankcija?

Crnogorski premijer Duško Marković je ocijenio da je odluka trojice ambasadora da plate kaznu suspendovanoj službenici Mirni Nikčević neprimjerena, ali i da to nije greška koja bi dovela do sankcija prema ambasadorima.

"Ne komentarišem njihovu ličnu spremnost da učestuju u plaćanju troška za prekršajni nalog u slučaju osude njihove bivše koleginice. Njihova reakcija je neprimjerena, tu reakciju ocijenio je i ministar vanjskih poslova. Vidjećemo u narednim danima kako da ojačamo sistem, kako da naučimo sve da rade svoj posao, da se ne plekaju (neprimjereno miješaju) u tuđi posao", rekao je Marković. dodajući da će narednih dana otvoriti razgovor o jačanju sistema.

"Pojedinci moraju služiti sistemu, a ne da institucije budu platforma za iznošenje ličnih stavova, suprotno onome što je institucionalni pristup i državna politika'', kazao je Marković.

Marković: "Nije sve u sankciji"
Marković: "Nije sve u sankciji"

Upitan da li ambasadori treba da budu sankcionisani, premijer Marković je odgovorio da se ne radi o velikoj grešci:

"Nije sve u sankciji, ako neko pogriješi treba da mu ukažete na grešku da se ta greška nikada više ne ponovi. Ovo nije kardinalna greška. Rekao bih da je ovo više vrsta etičkog nekontrolisanog stava, ali ostavimo nadležnima da se time bave'', rekao je Marković novinarima tokom radne posjete Danilovgradu.

Komentar na ličnom profilu

Podsjetimo, savjetnica u Ambasadi Crne Gore u Turskoj Mirna Nikčević je u junu ove godine, na svom ličnom Fejsbuk profilu, u oštroj polemici oko djelovanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, uvrijedila vjernike SPC napisom: "...zapalila bih Sram (Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici) i sva goveda tamo".

Ovo je bio povod da se pokrene praktično javna kampanja protiv Mirne Nikčević kao službenika u Ambasadi, naročito od strane prosrpskih političkih partija i organizacija u Crnoj Gori. Potom je Ministarstvo vanjskih poslova donijelo odluku da Nikčević suspenduje i protiv nje pokrene disciplinski postupak. U međuvremenu je prekršajni sud u Podgorici naložio Mirni Nikčević da plati 600 eura kazne zbog objava na Fejsbuku.

Ambasadori su poručili: "Lako je kazniti Mirnu Nikčević, a teško je trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog."


Krajem prošle sedmice Mirna Nikčević je, takođe preko Fejsbuka, obavijestila javnost da su crnogorski ambasadori u Vatikanu, Vašingtonu i Beču, Miodrag Vlahović, Nebojša Kaluđerović i Željko Perović platili njenu kaznu. Trojica ambasadora su potom izdali zajedničko saopštenje u kome je navedeno:

"Kada bi se, za svaki govor mržnje i nacionalističke poruke... sa duhovnih i svetovnih adresa... u kojima se negira i država Crna Gora - naplaćivao i deseti dio ovoga što Mirna Nikčević treba da plati, mnogo bi se novca sakupilo za crnogorski budžet".

Ambasadori su takođe poručili: "Lako je kazniti Mirnu Nikčević, a teško je trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog."

Posljedice po buduće slučajeve

Potez trojice ambasadora su osudile uglavnom prosrpske opozicione partije, među kojima su pojedine tražile njihovo razrješenje.

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori je saopštila da su trojica diplomata iskazali nedopustiv odnos prema samom deliktnom ponašanju u konkretnom slučaju kojim su iskompromitovali svrhu sankcije prekršajnog suda prema Mirni Nikčević. Prema obrazloženju kancelarije Ombudsmana, legitiman je privatni čin svakog pojedinca odluka o sopstvenoj finansijskoj pomoći bilo kada i bilo kome.

Kancelarija Ombudsmana je pojasnila da aktivnost diplomata negativno utiče na svrhu kažnjavanja.


"Međutim, kada se u kontekst ovog čina stavi objašnjenje da je jedan od motiva plaćanje kazne za lice koje se oglašava krivim za delikt diskriminatorne prirode, neminovno se nameće zaključak o nedopustivom odnosu prema samom deliktnom ponašanju u konkretnom slučaju, a ne samo kolegijalnosti ili empatiji kao motivu. Ovo naročito u okolnostima kada je već bilo poznato da je cilj takvog ponašanja da iskaže uvrede prema određenom dijelu populacije u Crnoj Gori na naročito brutalan način ("…zapalila bih Sram i sva goveda tamo"), te kada se slično ponašanje manifestuje i nakon izvršenja same deliktne radnje za koju je kazna izrečena," navodi se u saopštenju kancelarije Ombudsmana dostavljenom medijima.

Kancelarija Ombudsmana je pojasnila da aktivnost diplomata negativno utiče na svrhu kažnjavanja.

"Tako bi i sama najava plaćanja kazne upućivala jasnu poruku javnosti o faktičkom nekažnjavanju u situaciji kada osnovni teret sankcije dobrovoljno i nedvosmisleno preuzima neko drugi, a ne onaj kome je izrečena, sa ciljem da počiniocu olakša položaj, koji je nastao upravo kao posljedica izvršenog delikta. Kada se to čini sa najviših diplomatskih adresa, pa čak i u personalnom kapacitetu, to može imati ozbiljne posljedice na sve buduće slučajeve sa sličnom pozadinom", naveli su.

Ministarstvu vanjskih poslova RSE je poslao pitanja koja se odnose na potencijalno otvaranje procedure za utvrđivanje odgovornosti trojice ambasadora, ali odgovor nije stigao.

Posljednja informacija iz Ministarstva vanjskih poslova, povodom ovog slučaja je nezvanična, data dnevnom listu Vijesti, u kojoj je rečeno da su u ministarstvu iz medija saznali o odluci i oglašavanju trojice diplomata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG