Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crnogorski MIP pokrenuo disciplinski postupak protiv Mirne Nikčević


Zgrada Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, Podgorica

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova (MIP) pokrenulo je disciplinski postupak protiv predstavnika Ambasade Crne Gore u Turskoj Mirne Nikčević zbog stavova i komentara koje je iznijela na ličnom profilu na Fejsbuku gdje je napisala da bi zapalila Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici i "sva goveda tamo".

Iz Ministarstva su Vijestima potvrdili da je protiv Nikčićeve pokrenut disciplinski postupak i ogradili se od njenih stavova, poručivši da će preduzeti potrebne mjere s ciljem sprečavanja sličnog ponašanja diplomata i drugih zaposlenih.

Zakonom o spoljnim poslovima propisano je da povrede službene dužnosti mogu biti lakše i teže, a među teže spada nedolično ili uvredljivo ponašanje prema građanima ili saradnicima.

Nikčevićeva je rekla da joj je "podvaljeno" i da od Crne Gore očekuje da je zaštiti.

Ona se izvinila svima čija su nacionalna i eventualno građanska osjećanja povrijeđena zbog objelodanjivanja te prepiske, koja, kako je navela, nije trebalo da ima javni karakter.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je huškačkom i sramnom izjavu diplomatskog predstavnika Crne Gore u Turskoj Mirne Nikčević i istakao da ona treba da bude sankcionisana.

Mitropolija crnogorsko-primorska je u subotu (15. juna) organizovala Trojičindanski sabor pred Sabornim hramom Hristovog vaskrsenja u Podgorici s ciljem da se u zajedničkoj molitvi pravoslavnih vjernika pošalje jasna poruka da je jedini pravi put - put bogoljublja i bratoljublja.

Sabor je sazvan u znak protesta zbog predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predviđa oduzimanje imovine, odnosno hramova, Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Sabor SPC u Podgorici: Vlada da povuče zakon
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

XS
SM
MD
LG