Dostupni linkovi

Nazarbajevljev nećak je osoba od interesa u neodređenom krivičnom slučaju


Samat Abish prisustvuje ceremoniji u Astani u maju 2017.
Samat Abish prisustvuje ceremoniji u Astani u maju 2017.

Nećak bivšeg kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva je osoba od interesa za neutvrđen krivični slučaj, rekao je zamjenik predsjednika Komiteta za nacionalnu sigurnost (KNB).

Asqar Amirkhanov je dodao da su istražitelji KNB-a ispitali Samata Abisha, ali nije precizirao da li je trenutno u pritvoru.

Abish, 43, smijenjen je sa mjesta zamjenika šefa KNB-a u januaru nekoliko dana nakon što su masovni antivladini protesti prerasli u nasilne, ostavivši najmanje 230 mrtvih u bivšoj sovjetskoj republici u centralnoj Aziji.

Nakon protesta, Abishov šef, jedan od najbližih saradnika Nazarbajeva, predsjednik KNB-a Karim Masimov, i njegova tri zamjenika uhapšeni su pod optužbom za veleizdaju.

Amirkhanovljeva objava o Abishu uslijedila je dan nakon što je Agencija za finansijski nadzor objavila da su vlasnici kompanije za finansijske usluge podnijeli tužbu protiv mlađeg brata Nursultana Nazarbajeva, Bolata Nazarbajeva, optužujući ga da je nezakonito preuzeo firmu. Vjeruje se da je 69-godišnji Bolat Nazarbajev u Dubaiju.

Nursultan Nazarbajev (81) i njegov klan izgubili su moć i uticaj nakon januarskih protesta.

Nazarbajev je podnio ostavku na mjesto predsjednika 2019., izabravši za svog nasljednika dugogodišnjeg saveznika Qasym-Zhomart Toqaeva.

Ali zadržao je široke ovlasti kao šef Vijeća sigurnosti, uživajući ovlaštenja kao "elbasy", vođa nacije. Mnogi njegovi rođaci su i dalje zauzimali važne položaje u vladi, sigurnosnim agencijama i profitabilnim energetskim grupama.

Protesti u januaru započeli su zbog povećanja cijena goriva i proširili su se po Kazahstanu zbog nezadovoljstva zbog kronizma koji dugo muči zemlju. Toqaev je potom oduzeo Nazarbajevu ulogu u Vijeću sigurnosti, preuzimajući je na sebe.

Samo nekoliko dana nakon protesta, dva Nazarbajeva zeta, Qairat Sharipbaev i Dimash Dosanov, izbačeni su sa visokih radnih mjesta u dvije velike državne kompanije, QazaqGaz i KazTransOil, respektivno.

Timur Kulibaev, Nazarbajevljev zet milijarder, također je podnio ostavku na mjesto predsjednika glavne poslovne lobističke grupe u naftom bogatoj zemlji.

Od tada je nekoliko drugih rođaka i onih bliskih porodici potisnuto sa svojih pozicija ili su dali ostavke. Neki su uhapšeni pod optužbom za korupciju.

Ranije u junu, referendumom koji je inicirao Toqaev izmijenjen je ustav, uklonivši sva spominjanja Nazarbajeva.

XS
SM
MD
LG