Dostupni linkovi

Kazahstan: Društvena mreža grupira korisnike prema plemenskoj pripadnosti


Logo mreže
Logo mreže
Autor: Daisy Sindelar, prevela: Ena Stevanović

Kada se Kazahstanci upoznaju obično si postavljaju dva ključna pitanja: Iz kojeg dijela države dolaziš i kojem plemenu pripadaš?

Odgovorom na pomenuta pitanja se odmah utvrđuje porijeklo osobe, povijest i pripadnost, što je ostavština drevnih plemenskih podjela koje su izrazito relevantne i u današnjem Kazahstanu.

Nova društvena mreža želi iskoristiti kazahstanski plemenski identitet i grupirati korisnike prema njihovoj plemenskoj pripadnosti.

Stranica pod nazivom Rulas.kz, što je kazahstanska riječ za „pripadnika plemena“ je vrlo slična ostalim društvenim mrežama sa fotografijama modernih, uglavnom mladih korisnika koje ukrašavaju početnu stranicu.

Međutim, pored uobičajenih podataka za registraciju poput imena, šifre i e-mail adrese, Rulas zahtijeva od korisnika da se kategoriziraju prema hordi („zhuz“) i jednom od desetaka plemena („“) koja pripadaju svakoj hordi.

Mladi kazahstanski glumac Magzhan Turysov je jedan od prvih korisnika koji se registrirao na stranicu putem aplikacije na svom mobilnom telefonu. Turysov kaže da je „zanimljivo“ biti korisnik stranice koja automatski dijeli i distribuira svoje korisnike na osnovu pripadnosti određenoj hordi i plemenu, ali priznaje da sve uzima sa rezervom:

„Mi imamo izreku: 'Dabogda izgorilo lice onoga ko dijeli ljude prema hordama.' Ponekad sumnjam u sve. Možda će ovo za nekoga imati efekta. Ja sam se tek registrirao i do sada nisam uočio nikakav efekat. Registrirao sam se nadajući se da ću vidjeti neke od svojih poznanika, ali oni se nisu pojavili", kaže Turysov.

Kazahstanske plemenske podjele postoje još od vremena Mongolskog kraljevstva. Postoji legenda da je sam Džingis-kan postavio temelje tog sistema dijeleći teritoriju na trećine i dodjeljujući svaku jednom od svojih sinova čime su stvorene velike, srednje i male horde koje do danas definiraju moderno kazahstansko društvo.
Uprkos njihovim imenima, pomenute horde nisu hijerarhijski posložene kako po veličini tako ni po snazi, one samo impliciraju određene karakteristike među članovima.

Nursultan Nazarbaev
Nursultan Nazarbaev
Kazahstanci koji pripadaju maloj hordi su poznati kao ratnici. Srednju hordu čine pripadnici intelektualne klase. Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbaev je možda najpoznatiji predstavnike velike horde za čije pripadnike se smatra da imaju vrhunske vještine upravljanja i historijsku sposobnost ujedinjavanja nespojivih nomadskih plemena širom regiona u jedinstvenu državu.

Kremljinovi stratezi su često pokušavali uspostaviti ravnotežu među hordama u sprovođenju vladinih naredbi tijekom sovjetskog perioda. Međutim, nakon pada Svojetskog saveza Nazarbaev se uglavnom okružio kolegama iz velike horde.

To bi, kako kažu kritičari, moglo pobuditi plemensku ogorčenost pogotovo sada kada se hiljade plemenskih pripadnika međusobno izmiješalo i kada se mnogi Kazahstanci uopće ne žele identificirati sa hordama. Novinar Toktarali Tanzharyk kaže da bi Rulas samo mogao pogoršati situaciju.

„Svako od djece do sedamdesetogodišnjaka može biti korisnik društvene mreže. I neko bi mogao izraziti misao s određenim prizvukom koja bi mogla izazvati razdor među plemenima. Već se na internetu mogu uočiti primjeri za ovu tvrdnju. Različiti izrazi koje plemena koriste kako bi karakterizirali jedni druge ponekad mogu biti vrlo štetni i okrenuti ljude jedne protiv drugih", konstatuje Toktarali Tanzharyk.

Iz Rulasa kažu da je više od pet hiljada ljudi skinulo sa interneta njihovu aplikaciju za android. Međutim, ova stranica se uspinje vrlo sporo u državi u kojoj većina od njenih 17 milijuna stanovnika već koristi jednu ili više društvenih mreža, uključujući Facebook i ruske stranice poput Moi Mir, Vkontakte i Odnoklassniki.

Medij za prenos plemenskog identiteta u 21. vijek

Međutim, internet stručnjak Erbol Serykbai koji je i sam pokrenuo informativnu stranicu Surak-zhauap.kz kaže da je prerano govoriti o tome da li će Rulas biti u stanju da se suoči sa poteškoćama u svom klasifikacijskom sistemu kao i sa činjenicom da mnoge podvrste pojedinih plemena još uvjek nedostaju na stranici.

„Meni se čini da su oni s ovim malo požurili. Korisnike je moguće pretraživati samo po imenu što nije posebno korisno. Ja sam pokušao pretraživati djevojke od 18 do 22 godine iz različitih plemena, ali stranica mi nije mogla dati informacije koje sam tražio“, kaže Serykbai.

Serykbaijev komentar upućuje na to da, ukoliko Rulas nađe svoje uporište, to će biti primarno stranica za upoznavanje.

Iako se Kazahstanci često vjenčaju sa pripadnicima drugih plemena, tradicija nalaže da ne smije doći do miješanja u lozi u posljednjih sedam generacija. Stranica kao što je Rulas bi mogla pomoći Kazahstancima da slijede liniju svojih predaka i da istovremeno postavljaju fotografije kojima će privlačiti pažnju.

Kritičari tvrde da će se ova stranica na kraju pokazati beskorisnom ukoliko članovi budu koristili forum za svoje beskonačne rasprave o plemenskoj pripadnosti povijesnih ličnosti koje vode mnogi plemenski orjentirani Kazahstanci.

Međutim, drugi tvrde da je stranica dizajnirana tako da bi spriječila korisnike da postavljaju komentare koje mogu vidjeti svi članovi Rulas zajednice. Umjesto toga, korisnici mogu slati ciljane poruke prijateljima ili klikati „sviđa mi se“ kao na facebooku.

Rustem Kadyrzhanov, stručnjak za kazahstanske plemenske odnose kaže da bi Rulas mogao biti idealan medij za prenošenje plemenskog identiteta u 21.vijek.

„Ovdje nema nikakve opasnosti. Šta znači pojava stranice Rulas.kz? Znači da je
društveni sistem koji datira još iz antičkih vremena pronašao svoje mjesto u novom informacijskom društvu i da se asimilirao“
, kaže Kadyrzhanov.
XS
SM
MD
LG