Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Katalonske nade za nezavisnost na čekanju uprkos izbornom uspjehu


Naslovnice španskih novina nakon izbora.

Povici podrške su odzvanjali i piće je teklo u sportskoj dvorani u Barceloni u nedjelju navečer, dok su separatisti slavili pobjedu – prvi put da je partija koja zagovara nezavisnost pobijedila na državnim izborima u Kataloniji otkako je Španija ponovo postala demokratska zemlja, piše Reuters u analizi izgleda za uspjeh katalonskih separatista.

Pristalice Katalonske republiksnake ljevice (ERC) također su slavili pobjedu Socijalističke partije premijera Pedra Sancheza, koji je manje neprijateljski raspoložen prema njihovim ciljevima od desnih partija.

Nakon dugo godina političke blokade, čini se da su se zvijezde konačno poklopile. No, možda je Sanchez zapravo dobio mnogo bolji rezultat od onoga koji bi bio koristan bloku za nezavisnost.

"Sanchezove opcije za partnere su mnogo veće nego u prošlom mandatu, i to umanjuje utjecaj koji bi Katalonci mogli imati“, rekao je Antonio Barroso, direktor u firmi za političke konsultacije Teneo. "Mogućnost Katalonaca da proguraju svoju agendu direktno je proporcionalna onome koliko toga od njih ovisi u parlamentu.“

Separatistički zastupnici su srušili Sanchezovu manjinsku vladu u februaru kada su odbili podržati njegov budžet, što je pokrenulo prijevremen državne izbore u nedjelju i postavilo katalonsku nezavisnost u centar napete izborne kampanje kojom su dominirala pitanja nacionalnog identiteta.

Isključujući bilo kakvo ponavljanje katalonskog referenduma za nezavisnost koji je 2017. godine pokrenuo najveću političku krizu u Španiji posljednjih godina, Sanchez je izjavio da je otvoren za dijalog sa separatistima, i da su mu još uvijek potrebni saveznici kako bi formirao narednu vladu.

ERC je dobio najveći dio glasova u Kataloniji, i rekordni broj Katalonaca koji zagovaraju nezavisnost će sjediti u novom parlamentu Španije.

Ali i parlamentarno prisustvo Socijalista je poraslo – za skoro 50 posto, sa 123 osvojena mjesta – a Sanchezova je partija jasno dala do znanja da ne namjerava požuriti nazad u saradnju sa separatistima.

"Rekli smo da nećemo razgovarati ... [o paktu] i nećemo“, rekao je sekretar Socijalističke partije, Jose Luis Abalos, za Telecinco TV.

Kako je slavljenička atmosfera u bogatoj sjevernoistočnoj regiji jenjavala, tako su opadala i očekivanja o brzom kraju duge političke blokade između Barcelone i Madrida.

"Uvijek postoji nada da se nešto može postići, ali ne znam. Sumnjam“, rekla je 50-godišnja njegovateljica Anna na ERC-ovom skupu, već preispitujući svoj entuzijazam. "Vjerujem da se socijalisti mogu okrenuti nečemu drugom i ostaviti nas na cjedilu.“

Greška?

Katalonski referendum iz 2017. godine, kojeg je održala separatistička vlada iako je zabranjen od strane španskih sudova, prekinut je nakon naredbi iz Madrida, što je dovelo do nasilja koje je privuklo pažnju širom svijeta.

Katalonija čini 25 posto proizvodnje u četvrtoj najvećoj ekonomiji eurozone, a na vrhuncu krize, kada je kratko bila proglašena nezavisnost, euro je opao i više od 3.000 firmi svoja je sjedišta premjestilo van te regije.

ERC, koji je u nedjelju osvojio 15 mjesta, već vrši pritisak na Sancheza da otvori razgovore o zahtjevima za sljedeći referendum i oslobađanje separatističkih lidera koji u zatvoru čekaju na suđenje zbog svojih uloga u referendumu iz 2017. godine.

Ali pred njima su mjeseci sračunatih političkih igara, bez garancije da će oni, kao i druga secesionistička stranka, zajedno za Kataloniju (JxCat), koja je osvojila sedam mjesta, dobiti ono što žele kada su u pitanju referendum ili dalji koraci ka nezavisnosti.

Sanchez je otvoren o tome da Kataloniji da više autonomije. Iako nije otkrio previše detalja, moguće je da u tom slučaju postoji prostor za manevar, i da se separatisti mogu nadati da će dobiti više sredstava za ovu regiju.

Član ERC-a, Gabriel Rufian, u ponedjeljak je pozvao socijaliste da „vrate politiku nazad u ovaj politički konflikt i uklone sudske ogrtače i policijske palice“.

Ali ako Sanchez dobije podršku od lijevog Podemosa, koji je već predložio razgovore o koaliciji, i od baskijskih nacionalista bit će mu potreban glas, ili suzdržanost, samo još jednog zastupnika kako bi formirao vladu sa parlamentarnom većinom.

Sanchez je sada u tako snažnoj poziciji da se neki separatisti kaju što su potaknuli izbore, uključujući bivšeg zastupnika, Carlesa Campuzana, koji je izjavio da su secesionisti imali "odlučujuću težinu“.

„Ako izgubimo, to će biti rezultat naše greške u insistiranju da se održe brzi izbori“, rekao je Campuzano za Reuters. On je skrajnut u vlastitoj partiji zbog zagovaranja više fleksibilnosti u pregovorima sa Sanchezom.

​Teška pitanja kod kuće

Pored toga što su izgubile većinu u regionalnom parlamentu, katalonske nacionalne partije se također suočavaju sa teškim pitanjima glasača kod kuće, gdje su prošle godine izbili protesti protiv štednje.

Također nisu uspjeli usvojiti ovogodišnji budžet za Kataloniju, a remete ih i unutrašnje podjele.

Tenzije bi se mogle povećati čim se novi državni parlament sastane ili nakon toga, kada španski sudovi budu donijeli presude o liderima separatista koji su u zatvoru.

Pet njih je izabrano u donji ili gornji dom parlamenta u nedjelju, i nejasno je kako će i da li će oni biti u mogućnosti da djeluju na svojim novim funkcijama.

Rezultati nedjeljnih izbora bili su trijumf za lijevi ERC, koji je bio i više nego otvoren za kompromis s Madridom od tvrde desne stranke JxCat, koja je izgubila mjesta u parlamentu.

Također je nejasno da li će se razlike između ove dvije partije proširiti nakon nedjeljnih izbora, ali značajan dio glasača i dalje ne želi ništa manje od nezavisnosti.

„Želim referendum“, rekao je Joan Rotllan, 51-godišnji glasač partije JxCat, na okupljanju u nedjelju ispred panela sa velikom žutom mašnom, kojim je pokazana podrška zatvorenim liderima.

XS
SM
MD
LG