Dostupni linkovi

Španija: Pobjeda Sancheza, ali i uspjeh desničara


Sanchez: Pobijedila je budućnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Sanchez: Pobijedila je budućnost

Autori: Masha Durkalić i Biljana Jovićević

Nedjeljne opšte izbore u Španiji obilježila je izuzetno visoka izlaznost od 75 posto, te pobjeda aktuelnog socijalističkog premijera Pedra Sancheza, koji, međutim, neće moći sam da formira vladu, ali i očekivani rast ekstremno desne stranke Vox koja je osvojila 24 mjesta u španskom parlamentu.

To je prvi put od okončanja vlasti vojne hunte krajem 1970-ih da je ekstremno desna stranka ušla u španski parlament.

Vladajući španski socijalisti osvojili su 29 posto glasova i najviše mjesta u parlamentu - 123, ali nisu u mogućnosti da samostalno formiraju vladu. Partnere će navjerovatnije morati da traže ili u lijevom Podemosu koji je osvojio 35 mjesta, Ciudadnosu desnog centra koji ima 57 ili u konzervativnoj Narodnoj partiji bivšeg premijera Mariana Rojaya, za koju ovi izbori predstavljaju veliki pad, jer su osvojili tek 66 mjesta.

No pri izlaznosti većoj od 70 posto, najupečatljiviji podatak nedjeljnih izbora je predviđeni rast desnice i u Španiji, prvi put nakon okončanja vojne hunte i (Francisco) Francove vladavine od kraja 70-ih. U parlamentu koji broji 350 mjesta, ekstremno desna partija Vox će imati 24 mjesta, dok su ostale stranke osvojile 45 mjesta ukupno. Vox se protivi multikulturalizmu, migraciji i onome što oni nazivaju "radikalni feminizam".

Analitičari, međutim, kažu da je podrška desničarskom Voxu prevashodno uslovljena široko rasprostranjenom ljutnjom u vezi katalonskog pokreta za nezavisnost. Ova se partija oštro suprotstavlja bilo kakvim ustupcima secesionistima.

U svom pobjedničkom govoru, Pedro Sanchez je rekao da su najveći izazovi njegove partije borba protiv nejednakosti, unapređivanje koegzistencije i zaustavljanje korupcije. Rezultat i visoku izlaznost Sanchez posmatra kao dokaz želje Španije da napreduje i odbije reakcionarne politike nekih od njegovih suparnika sa desnice.

"Socijalistička partija je osvojila opće izbore, i tako je budućnost pobijedila, a prošlost izgubila", rekao je Sanchez, popraćen ovacijama podržavatelja.

Tokom njegovog mandata podignuta je minimalna plata, uspostavljen je kabinet sa više žena, te je obećano donošenje zakona koji će silovanje definirati kao seks bez jasnog pristanka.

"Ne sa Riverom!"

Ovaj rezultat se može smatrati i ličnim uspjehom premijera, koji je povećao rezultate svoje partije sa 23 posto iz 2016. godine na 29 posto. Socijalistima i Podemosu će ipak trebati još 11 mjesta za potrebnih 176 kako bi imali većinu u parlamentu od 350 mjesta. Sanchez će sada morati potražiti podršku od strane manjih partija ili iz desnog centra, ali nema jednostavnog rješenja.

Alijansa sa Ciudadnosom bi mu mogla donijeti potrebne brojeve, ali lider ove stranke, Albert Rivera, je kritikovao Sanchezovu saradnju sa katalonskim separatistima, referirajući se na njegovu raniju "frankenštajnovsku vladu", te se zakleo da neće ući u koaliciju sa socijalistima.

Sanchez će sada morati potražiti podršku od strane manjih partija ili iz desnog centra, ali nema jednostavnog rješenja (Fotografija sa predizbornog skupa socijalista)
Sanchez će sada morati potražiti podršku od strane manjih partija ili iz desnog centra, ali nema jednostavnog rješenja (Fotografija sa predizbornog skupa socijalista)

​Tokom Sanchezovog pobjedničkog govora, njegovi podržavatelji su uzvikivali "Ne sa Riverom!", također mu stavljajući do znanja da se protive koaliciji sa Ciudadanosom.

Vođa bivšeg koalicijskog partnera, Podemosa, Pablo Iglesias, u subotu navečer je jasno dao do znanja da je moguće formiranje još jedne lijeve administracije. No, čini se da rezultati lijevu koaliciju čine ovisnom o katalonskim strankama koje podržavaju nezavisnost, a koje oponenti na desnici posmatraju kao veliki problem.

Alijansa koja bi uključivala sve druge regionalne stranke, uključujući baskijski separatistički PNV, mogla bi dovesti do manjka jednog mjesta za potrebnu većinu. Sve se stranke trenutno pripremaju za regionalne i evropske izbore, koji će uslijediti za manje od mjesec dana.

Podrška Voxu je dramatično porasla, uz osvojenih 10 posto glasova, i 24 mjesta u parlamentu. Voxov uspjeh se može posmatrati kao prekretnica za esktremnu desnicu, koja od smrti španskog diktatora Francisca Franca 1975. godine i ponovnog uspostavljanja demokratije, nije imala nijedno mjesto u španskom parlamentu.

Voxov uspjeh se može posmatrati kao prekretnica za esktremnu desnicu (Na fotografiji Santiago Abascal)
Voxov uspjeh se može posmatrati kao prekretnica za esktremnu desnicu (Na fotografiji Santiago Abascal)

Vox predvodi Santiago Abascal, bivši član Narodne partije, a pod njegovim vođstvom je ova stranka ponovo isplivala za samo nekoliko mjeseci, uz zakletvu da "Španiju opet učini velikom". Prvi put su osvojili pozicije na lokalnim izborima u južnoj regiji Andaluzije i složili se da će podržavati koaliciju desnog centra sa Narodnom partijom i Ciudadnosom.

U govoru nakon objavljivanja rezultata, Abascal je rekao: "Rekli smo vam da započinjemo ponovno osvajanje Španije i to je upravo ono što smo napravili... Jasno možemo reći čitavoj Španiji da Vox ostaje tu".

Iako odbijaju odrednicu ekstremno desne stranke, Voxovi pogledi na migraciju i islam ih stavljaju u isti red sa esktremno desničarskim i populističkim strankama širom Evrope.

Oni žele oboriti zakone koji se tiču kažnjavanja rodno zasnovanog nasilja, te se suprotstavljaju abortusu i istospolnim brakovima. Vox namjerava migrante koji imaju zakonsko pravo da borave u Španiji deportirati ako su počinili neki prijestup i žele spriječiti sve migrante koji ilegalno uđu u zemlju da tu i ostanu.

Budućnost Katalonije, poluautonomne regije na sjeveroistoku, bila je jedna od velikih tema koje su pratile ove izbore. Katalonija je u oktobru 2017. godine održala referendum o nezavisnosti, te potom proglasila nezavisnost od Španije.

Desetinama lidera Katalonije je od tada suđeno u Madridu, te su se suočili sa optužbama za pobunu. Tokom izborne debate prošlog ponedjeljka lideri Narodne partije i Ciudadnosa optužili su premijera Sancheza za suradnju sa "neprijateljima Španije" i rekli da on želi "likvidirati Španiju".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG