Dostupni linkovi

Austrijski kancelar sutra s Putinom u Moskvi


Austrijski kancelar Karl Nehammer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, 9. aprila 2022.
Austrijski kancelar Karl Nehammer i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu, 9. aprila 2022.

Austrijski kancelar Karl Nehammer najavio je da će se u ponedjeljak, 11. aprila u Moskvi sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Sutra ću se sastati s Vladimirom Putinom u Moskvi. Mi [Austrija] smo vojno neutralni, ali imamo jasan stav o ruskoj agresiji protiv Ukrajine", saopćio je Nehammer na svom službenom Twitter računu u nedjelju, 10. aprila.

Nehammer je također pozvao na otvaranje koridora za evakuaciju, prekid vatre i "potpunu istragu ratnih zločina".

Rekao je da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, lideri Evropske unije i turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan obaviješteni o sastanku s Putinom.

Austrijski je kancelar u subotu posjetio Ukrajinu kako bi iskazao podršku ukrajinskoj vladi i susreo se s predsjednikom Zelenskim.

Po dolasku u tu zemlju novinarima je rekao da zvjerstva u Buči moraju u potpunosti istražiti nezavisni međunarodni stručnjaci.

Austrija je, poput Njemačke, jedna od država članica Evropske unije koja dosad odbija pozive na zabranu uvoza ruskog plina.

Ova zemlja 80 posto potrebnog plina nabavlja iz Rusije.

XS
SM
MD
LG