Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Okun: Karadžić i Milošević su željeli Veliku Srbiju


Sa suđenja Karadžiću
U Haškom je tribunalu nastavljeno unakrsno ispitivanje Herberta Okuna, bivšeg specijalnog savjetnika i zamjenika izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Јugoslaviju Sajrusa Vensa, od strane bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića kojem se u Haškom tribunalu sudi za genocid i druge zločine protiv čovječnosti.

Tokom ispitivanja Kardžić se bazirao na početke stvaranja RS i srpskih opština tvrdeći kako se radi o legitimnom stavu, što je svjedok Okun pobijao rekavši da iza svega stoji namjera da se stvori velika Srbija i BiH podijeli između Hrvata i Srba. Bilo je govora i o Kutiljerovom planu o podjeli BiH na tri države.

Također, Karadžić je logore u zapadnoj Bosni nazvao centrima za ispitivanje u kojima su bili vojni zarobljenici, a ne civili, te je za masakr na sarajevskoj pijaci Markale i u redu za hljeb u Ulici Vase Miskina, te za snajpersko djelovanje optužio muslimanske snage.

Karadžić je ispitivanje počeo tezom kako je veliki broj Srba izbjegao u Srbiju prije nego što se dogodilo raseljavanje muslimana u Republici Srpskoj.

Okun je to osporio rekavši kako je raseljavanje upravo i jedan od najvećih zločina kojeg su počinile snage bosanskih Srba.

Također, Okun je ukazao i na to da je dosta Srba zapravo došlo iz Hrvatske, te da su se naselili i u zapadnu Bosnu i da je njihovo ponašanje predstavljalo otežavajuću okolnost za muslimane i Hrvate zatočene u logorima poput Manjače, Omarske i Trnopolja:

„To su bili logori kojima su upravljali vaši ljudi, to su bili srpski logori. Vi ste ponudili da ćete otvoriti te logore dobro znajući da je okolno stanovništvo iz zapadne Slavonije bilo jako loše i to je bio jedan od razloga zbog kojih je situacija bila komplicirana.“


Govoreći o logorima Trnopolje i Omarska, Karadžić ih je nazvao centrima za ispitivanje, te da su u njima bili ratni zarobljenici.

Svjedok je rekao da su sve strane činile zločine, pominjujući i logor ARBiH u Tarčinu koji je bio u jednako lošem stanju kao i logori u zapadnoj Bosni, no Srbi su, kako je naveo, ipak činili više zločina.

Govoreći o počecima stvaranja Republike Srpske, Karadžić je upitao svjedoka:

„Hoćemo da sačuvamo državu koja će omogućiti političko i državno jedinstvo srpskoga naroda i svih onih koji hoće zajedno sa nama na potpuno ravnopravnoj osnovi da dijele tu državu. Ovo je zalaganje za Jugoslaviju, slažete li se?“


Svjedok je odgovorio:

„Mislim da je ova vaša izjava sukladna sa željom predsjednika Miloševića, a mislim da je to bila i vaša želja za stvaranje velike Srbije. I to je nešto što se u potpunosti poklapa sa onim što ste mi rekli kad smo se prvi puta sastali, a to je ako se općinama bosanskih Srba ne dopusti da ostanu u Jugoslaviji, da će biti, rata. To ste onda i napravili - jer ste započeli rat. Kad je, pak, riječ o tome da će manjine biti dopuštene u Republici Srpskoj, ono što sam ja rekao je to da je vaš ratni cilj bio da Republika Srpska bude što je moguće srpskija. Ja nisam očekivao da će to biti 110 posto srpska.“


Okun je negirao i Karadžićeve navode o stvaranju srpskih opština kao jedne od mjera kojima se ne bi podijelila BiH. Svjedok je kazao kako je Karadžić, sa Matom Bobanom, predsjednikom HR Herceg Bosne, imao namjeru podijeliti BiH između Srbije i Hrvatske - bez muslimana.

Pročitajte i ovo:
Svjedočenje Vensovog savjetnika Herberta Okuna
Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici
Svjedok Crnčalo: Karadžić je pozivao na uništenje muslimanskih kuća
Detaljnije o procesu protiv Radovana Kradžića požete pročitati u tekstovima na našoj posebnoj web stranici
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG