Dostupni linkovi

Svjedočenje Vensovog savjetnika Herberta Okuna


Haški optuženik Radovan Karadžić
Haški optuženik Radovan Karadžić
U Haškom tribunalu nastavljeno je svjedočenje Herberta Okuna, bivšeg američkog diplomate koji je od 1991. do 1997. godine bio specijalni savjetnik i zamjenik ličnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Јugoslaviju Sajrusa Vensa u procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Karadžić, kojeg Haški tribunal tereti za genocid i druge zločine protiv čovječnosti, akcenat pri ispitivanju svjedoka stavio je na Islamsku deklaraciju za koju je tvrdio da je osnov za stvaranje islamske države u BiH, da su se muslimanske snage naoružavale, te da je namjera muslimana bila da istjeraju Srbe iz BiH. Svjedok je navode uglavnom negirao.

Pozivajući se na Islamsku deklaraciju i proces koji je vođen protiv Alije Izetbegovića, od koje se, kako tvrdi, tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH nikad nije ogradio, Karadžić je tvrdio kako je cilj muslimana u BiH bio istjerati Srbe, te da je upravo ta politika proizvela odgovor Srba u vidu formiranja srpskih autonomnih oblasti. Insistirajući da su musalimanske političke vođe zapravo namjerno svoj narod uvukle u patnju, Karadžić je kazao:

„Ali vi vidite ideološke konsekvence u ponašanju muslimanske vlade prema sopstvenom narodu, da su one zasnovane, da nisu arbitrarne nego su zasnovane duboko na jednom verovanju, na jednoj političkoj filozofiji da narod treba da dobro pati da bi se vratio islamu.“


Svjedok Harbert Okun, bivši bio specijalni savjetnik i zamjenik ličnog izaslanika generalnog sekretara UN za bivšu Јugoslaviju Sajrusa Vensa, je kazao kako tokom kontakata sa vladom BiH nije bilo naznaka da se želi napraviti islamska država, niti je bilo kakvih dokaza o tome.

Pošto se Karadžić pozivao na sastanak sa predstavnicima Hrvata u BiH koji su tvrdili da je upravo to namjera, Okun je ukazao na izuzetno dobre odnose između optuženog i Mate Bobana koji je predvodio snage tzv. hrvatske republike Herceg Bosne, te dodao kako su stavivi obje strane bili isti:

„Niti bosanski Hrvati niti bosanski Srbi nisu prihvatili ideju o bilo kojoj vrsti centralizirane države. Svi su oni imali svoje samoproglašene jedinice. Vi ste imali Republiku Srpsku, a Mate je imao Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu. I vi ste obojica željeli podijeliti državu.“

Citirajući dijelove Islamske deklaracije, Karadžić je također ustvrdio kako su s ciljem da izazovu vojnu intervenciju muslimanske snage uskraćivale i humanitarnu pomoć svojim građanima, kao i da su sa istim ciljem namjerno ubijani pripadnici UNPROFOR-a od strane Armije RBiH. Okun je potvrdio da postoji sumnje da su pojedine pripadnike francuskog bataljona ubile snage Armije RBiH, no to nikada nije dokazano.

Svjedok se usprotivio i tezi kako su Srbi pristali na život u BiH uz transformaciju, a ne podjelu, rekavši da je upravo podjela ono što su bosanski Srbi htjeli. Unakrsno ispitivanje Okuna biće nastavljeno sutra.

******
Pročitajte i ovo:
Svjedočenje preživjele žrtve pokolja u Srebrenici
Svjedok Crnčalo: Karadžić je pozivao na uništenje muslimanskih kuća
Detaljnije o procesu protiv Radovana Kradžića požete pročitati u tekstovima na našoj posebnoj web stranici
XS
SM
MD
LG