Dostupni linkovi

Tužilaštvo odbilo skratiti optužnicu protiv Karadžića


Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Radovan Karadžić u haškoj sudnici
Tužilaštvo Haškog tribunala ne prihvata sugestiju sudskog vijeća da se redukuje optužnica protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, jer smatra da bi se time uštedilo malo sudskog vremena, a izgubilo mnogo na prezentaciji slučaja, objavljeno je u utorak u Hagu.

Tužilaštvo smatra da, ukoliko se broj zločina u optužnici protiv Karadžića ograniči, ono neće biti u mogućnosti da dokaže obim i djelokrug njegovog krivičnog ponašanja.

Sudije su ranije ovog mjeseca tužiocima sugerisale da ograniče proces protiv Karadžića, kako bi svoj dokazni materijal predstavili u roku od godinu dana.

Nekoliko stotina članova nevladinih organizacija koje okupljaju žrtve rata i njihove porodice u srijedu je protestovalo ispred sjedišta UN-a u Sarajevu nakon što je bila najavljena mogućnost skraćivanja haške optužnice protiv Karadžića.

Protest su organizovali Savez logoraš BiH i udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" i "Žena - žrtva" rata.

Članovi ovih udruženja upozorili su na protestu da će, ukoliko dođe do smanjenja optužnice, obustaviti saradnju sa Tribunalom u Hagu i neće svjedočiti.

„Mi više niti imamo smjelosti ni hrabrosti da sudjelujemo u onome što je Haški tribunal započeo oslobađanjem Biljane Plavšić. Mi jednostavno u tome nećemo sudjelovati. Ako žele ići dalje, neka idu. Na neki način snosimo i moralnu odgovornost i smatramo da ćemo i sada kod predmeta Karadžić biti prevareni, a nećemo u tome sudjelovati, pa neka rade sami što žele“, kazao je predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović.

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Početak suđenja najavljen je za 19. oktobar.
XS
SM
MD
LG