Dostupni linkovi

Za sad najviša kazna za upad na Kapitol, izgredniku više od pet godina zatvora


Pet osoba je preminulo u napadu na Kapitol, veliki broj policajaca je povređen, a pričinjena je šteta od oko milion i po dolara

Savezni sud Sjedinjenih Država osudio je na više od pet godina zatvora izgrednika koji je učestvovao u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. To je najviša do sada izrečena kazna za učešće u napadu na Kapitol.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je 17. decembra da je Robert Skot Palmer iz Larga na Floridi osuđen na 63 meseca zatvora zbog napada na policiju u nemirima na Kapitolu.

Pristalice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa su 6. januara upale na Kapitol sa namerom da spreče da se u Kongresu potvrdi pobeda Džoa Bajedena na predsedničkim izborima.

Sud navodi da je na policiju, koja je pokušavala da spreči izgrednike, Palmer bacio drvenu dasku i sredstvo za gašenje požara, a da je zatim napao policajce šipkom.

Palmer je prvi među učesnicima nemira 6. januara koji je osuđen po optužbi za napad, pružanje otpora ili ometanje službenog lica upotrebom oružja.

Palmer je uhapšen 17. marta. On se izjasnio krivim 4. oktobra.

Pet osoba je preminulo u napadu na Kapitol, veliki broj policajaca je povređen, a pričinjena je šteta od oko milion i po dolara. Više od 700 izgrednika je optuženo, a Palmer je 65. osoba kojoj je izrečena zatvorska kazna.

XS
SM
MD
LG