Dostupni linkovi

Otkazi u KAP-u, radnici traže da država otjera vlasnike


Radnici KAP-a ispred preduzeća, 28. april 2010, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Radnici KAP-a ispred preduzeća, 28. april 2010, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Situacija u podgoričkom Kombinatu aluminijuma se naglo zaoštrava. Dosadašnje natezanje sindikalaca i uprave zamijenio je frontalni sukob, otvoren otkazima koje je menadžment danas podijelio nekolicini zapošljenih. Radnici gube strpljenje i kažu da su, nakon mnogobrojnih primjera kada je uprava kršila zakon, sada i sami spremni na isto.

Radnici KAP-a će se sjutra ujutru okupiti ispred kapije preduzeća i neće dozvoliti ulazak članovima uprave, odnosno predstavnicima Centralno-evropske aluminijumske kompanije ruskog tajkuna Olega Deripaske.

U Kombinatu aluminijuma situacija nikada nije bila gora, rekao je za RSE član Sindikalnog odbora KAP-a Rade Krivokapić, koji kaže da država mora otjerati ovakvog poslodavca:

"Kada smo jutros došli na posao dočekao nas je otkaz za dva radnika koji navodno nijesu potpisali ugovor o
Sjutra od sedam sati vlasnik kombinata neće moći više da uđe u kombinat. Proizvodnja će se nastaviti, a državu Crnu Goru ćemo pozvati da uđe u kombinat i preuzme ga, a ovakvog investitora otjera.
međusobnim pravima i obavezama. Par sati poslije toga otkaze su dobili dvoje sindikalnih vođa, Radovan Tošković iz Zajedničkog održavanja i Sandra Obradović iz Transporta i skladišta. Imamo najavu dobijanja još otkaza u toku dana. Upozoravali smo mjesecima nadležne u Crnoj Gori, da tražimo strogo poštovanje zakona ove države. Svi su se oglušili i definitivno, od sjutra i mi kršimo zakone. Sjutra od sedam sati vlasnik kombinata neće moći više da uđe u kombinat. Proizvodnja će se nastaviti, a državu Crnu Goru ćemo pozvati da uđe u kombinat i preuzme ga, a ovakvog investitora otjera."


Podgorički Kombinat aluminijuma se zbog pada cijene aluminijuma na svjetskom tržištu i drastičnog poskupljenja električne energije našao u nevoljama i prije početka svjetske ekonomske krize, koja je situaciju samo pogoršala. Predstavnici KAP-a i Vlade su mjesecima pregovarali o državnoj pomoći kroz garancije pri zaduživanju i odloženo plaćanje poreza, doprinosa i energenata.

U međuvremenu, proizvodnja je prepolovljena, radnici su štrajkovali, a onda je sve okončano dogovorom Vlade i Rusa, koji je podrazumijevao socijalni program, odnosno šest do 15 hiljada eura svim radnicima koji dobrovoljno napuste firmu. Međutim, uprava nastoji da se po svaku cijenu oslobodi što većeg broja zapošljenih, pa je kreirala fantomski projekat "Zelenilo", kojim bi metalce trebalo pretvoriti u baštovane.

Zastrašivanje radnika


Radnici se sve vrijeme suočavaju sa raznim metodama pritisaka i zastrašivanja. Članica Sindikalnog odbora KAP-a Sandra Obradović je dobila otkaz kome je prethodila psihološka tortura i pokušaj kompromitacije među kolegama, dodijeljivanjem novčane nagrade:

Radnici KAP-a
"Kada sam istjerana iz kancelarije, dodijeljen mi je pratilac koji je non-stop, od sedam do tri sa mnom. Ta osoba evidentira moje kretanje, rad i sve piše u minut. Nakon toga je bio pokušaj dodjele "nagrade" od 3.900 eura, koju sam odbila, pa je ista odluka povučena. Nakon toga, upozorenje pred otkaz. Konačno su potpuno prekršili Zakon o radu i nijesu mi, kao svim radnicima, ostavili mogućnost da se u roku od pet radnih dana izjasnim, nego su urgentno dodijelili rješenje o prestanku radnog odnosa."

U mnoštvu problematičnih firmi najdramatičnije je u Hladnoj valjaonici u kojoj radnici danima štrajkuju glađu. Od decembra 2002. godine, većinski vlasnik ove firme je rusko-švajcarska kompanija "Tehnostil". Sve je počelo prije šezdesetak dana, kada je stotinu radnika ove firme danonoćno počelo protest u hladnim i mračnim pogonskim halama zbog zahtjeva da im poslodavac isplati tri zaostale zarade, pokrene proizvodnju i vrati opljačkanu opremu koju je prebacio u svoju fabriku u Srbiji. Pošto je sve prošlo bez rezultata, radnici su odlučili da štrajkuju glađu.

Sa problemima se suočava i nikšićka Željezara i njen nekadašnji dio Livnica, čiji radnici mjesecima čekaju da im se isplate otpremnine koje su izborili višemjesečnim protestima i štrajkovima.

Po svemu sudeći, protesta će biti ponovo, ali radnike sada više ne interesuje poslodavac, već kao odgovornu vidi isključivo Vladu, koja za sada ćuti, što je u skladu sa njenim proklamovanim stavom da radnici probleme treba da rješavaju sa poslodavcem.

U KAP-u je, čini se, situacija toliko zaoštrena da je teško očekivati poboljšanje odnosa na relaciji sindikat - uprava, između ostalog i zbog raznih vidova pritisaka, od kojih su neki za domaće prilike potpuno novi, kao što su anketni listići u kojima se od radnika traži ocjena rada sindikata, ali i izjava da neće štrajkovati. Sandra Obradović, Sindikat KAP-a:

"Oni pokušavaju da tim pritiskom prestraše radnike, da ih natjeraju da pristaju na sve njihove uslove. Ali, sasvim sigurno su zaboravili na činjenicu da zapošljeni mogu da trpe do jedne ure, ali ne treba dirati u ljudsko dostojanstvo i kvalifikovane radnike poslati da kose i šišaju travu. Mislim da se prelazi prag ljudske, radničke i moralne tolerancije, tako da mislim da će se proizvesti kontraefekat. Za radnike će to možda biti jedna kap koja će preliti čašu."


U međuvremenu, zbog pritisaka, zastrašivanja i otkaza koje dijeli uprava KAP-a reagovala je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora koja je pozvala sve organizacije i pojedince na zajedničku akciju protiv ovakvog ponašanja.

*****
Pročitajte i ovo
Predizborni period u znaku štrajkova
Poslovodstvo 'Aluminija' uzelo od radnika 2,5 miliona
Vlada i KAP potpisali ugovor o poravnanju

Rješavanje problema KAP-a i nikšićke Livnice
Ćutanje države na štrajkove radnika
Radnici nikšićke Hladne valjaonice štrajkuju glađu
XS
SM
MD
LG